ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Оксана Романюк: ОП має забезпечити прозорий конкурс на посаду керівника Укрінформу

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк
Директорка ІМІ Оксана Романюк. Фото – Сергій Стеценко / Радіо Свобода

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що Офіс президента для вирішення кризи з цензурою в Укрінформі має забезпечити прозорий конкурс на посаду керівника медіа.

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці після виходу матеріалу “Української правди”, де йшлося про запровадження цензури владою в Укрінформі за часів керування Олексія Мацуки.

“Для вирішення кризи з цензурою в Укрінформі ОП тепер має забезпечити прозорий конкурс на посаду керівника Укрінформу. І було б добре розробити правила, що стосуються призначення керівників таких медіа. Можливо, юристи-медійники підкажуть, які тут можуть бути шляхи”, – написала Романюк.

Водночас вона зазначила, що поважає військових, але вбачає “прямий конфлікт інтересів у призначенні військового на посаду керівника Укрінформу”. 

“Від військових не очікується журналістика, а їхні завдання та обов'язки можуть значно відрізнятися від медійних стандартів. Наприклад, медіа можуть критикувати військове керівництво, а військові повинні дотримуватись ієрархічної структури і виконувати накази”, – зазначила директорка ІМІ. 

Також вона додала, що саме зараз потрібні кроки з відновлення довіри до (державних) медіа.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 24 травня 2024 року Олексій Мацука заявив, що завершив роботу на посаді генерального директора Укрінформу.

23 травня 2024 року стало відомо, що гендиректором Укрінформу став речник Східного угруповання ЗСУ, полковник Сергій Череватий. 

Президент Володимир Зеленський 23 травня підписав указ про те, що посаду генерального директора Українського національного інформаційного агентства Укрінформ має обіймати військовослужбовець або військовослужбовиця.

Директорка ІМІ Оксана Романюк зазначила, що військовий, очоливши інформаційну агенцію Укрінформ, може зіткнутися з прямим конфліктом інтересів.

Сергій Череватий під час його представлення колективу Укрінформу заявив, що великих кадрових змін не планується і він дослухатиметься до здорових ідей у межах організації роботи Укрінформу.

Liked the article?
Help us be even more cool!