ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кореспондент Укрінформу з Чернігівщини підтвердив наявність "темників" з бажаними та небажаними спікерами

Кореспондент агентства Укрінформ у Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив, що в грудні 2023 року отримав від редактора “темник” з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

Цю інформацію він підтвердив Суспільному.

До цього, зазначив журналіст, таких “документів” за три роки роботи в агентстві йому не надсилали.

“Я в Укрінформі працюю три роки. Поки у нас був попередній керівник Олександр Харченко, жодних “темників”, жодних заборон чи рекомендацій стосовно спікерів у нас не було. Кожен кореспондент узгоджував зі своїм регіональним редактором тему, працював, і ніхто нікому не забороняв”, – розповів Юрій Стригун.

За його словами, ситуація змінилася, коли на посаду гендиректора Укрінформу в листопаді 2023 року призначили Олексія Мацуку.

“Минув деякий час, здається до середини грудня, і від нього (ну, не від нього, а від регіональних редакторів наших, які отримали від нього ці документи з вказівками бажаних / небажаних спікерів) прийшло повідомлення. Там на дві сторінки був лист. В одній колонці – бажані, в іншій – небажані. Серед бажаних були представники Чернігівської ОДА, деякі депутати (з короткими характеристиками), а серед небажаних – це в основному були представники колишнього Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, і сам в. о. міського голови Олександр Ломако”, – розповів Юрій Стригун.

Проте, додав журналіст, він у своїй роботі “темники” здебільшого ігнорував.

“Сказати, щоб я керувався цим документом, ні. Якщо треба було написати на тему відновлення, я телефонував і в міську раду, і в ОДА, і пробував з ними сконтактувати й зробити матеріал. Щоразу я зазвичай без проблем додзвонювався до Олександра Анатолійовича (Ломака. – Ред.) чи його підлеглих”, – сказав журналіст.

Щодо обласної адміністрації, то, за його словами, він мав одну розмову з керівником пресслужби Чауса (В'ячеслава Чауса – начальника Чернігівської ОВА. – Ред.) у WhatsApp.

“Ми з ним спілкувалися, я спробував домовитись про інтерв'ю, він обіцяв, а потім зам'ялося – ні відгуку ніякого, і на тому все. І надалі я цим “темником” не керувався. Теми вибирав сам, які вважав за потрібні, які вважав за цікаві”, – розповів кореспондент.

Юрій Стригун додав: санкцій щодо недотримання вказівок, передбачених у списках, про які йдеться, не було.

“Щоб казали там: “Тобі список дали, а ти ним не користуєшся”, такого не було. Список – був. Я не можу казати за всіх колег з Укрінформу: у них, може, теж були ці “темники”, а може, і не було. У мене був, і я за ним не працював”, – зазначає він.

Суспільне зазначає, що після публікації коментаря Юрія Стригуна він передзвонив і розповів, що йому телефонували інші колеги з Укрінформу і розповіли, що їм теж пропонували працювати за “темниками”, але вони відмовилися.

Як повідомляв ІМІ, 29 травня Українська правда оприлюднила статтю “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ”, у якій повідомила, що журналіст Олексій Мацука, якого вважають ставлеником Офісу президента, на посаді гендиректора Укрінформ запровадив цензуру, “темники”, а також планував переформатувати структуру агенції в такий спосіб, щоб на окремі посади призначити “потрібних” людей.

У метаданих більшості документів було ім'я та прізвище радника голови Чернігівської ОДА Андрія Подорвана, який у 2020-му балотувався до облради від партії “Слуга народу”, але не був обраний. У розмові з УП він заявив, що не створював таких файлів, не знайомий з Мацукою і не розуміє, як його ім'я та прізвище потрапило в метадані.

Що передувало

24 травня 2024 року Олексій Мацука заявив, що завершив роботу на посаді генерального директора Укрінформу.

23 травня 2024 року стало відомо, що гендиректором Укрінформу став речник Східного угруповання ЗСУ, полковник Сергій Череватий. 

Президент Володимир Зеленський 23 травня підписав указ про те, що посаду генерального директора Українського національного інформаційного агентства Укрінформ має обіймати військовослужбовець або військовослужбовиця.

Директорка ІМІ Оксана Романюк зазначила, що військовий, очоливши інформаційну агенцію Укрінформ, може зіткнутися з прямим конфліктом інтересів.

Сергій Череватий під час його представлення колективу Укрінформу заявив, що великих кадрових змін не планується і він дослухатиметься до здорових ідей у межах організації роботи Укрінформу.

Директорка ІМІ Оксана Романюк вважає, що Офіс президента для вирішення кризи з цензурою в Укрінформі має забезпечити прозорий конкурс на посаду керівника медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!