ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ виключила Олексія Мацуку з членів комісії

Фото – Детектор медіа
Фото – Детектор медіа

Комісія з журналістської етики зупинила повноваження члена Комісії Олексія Мацуки у зв’язку з втратою довіри.

Таке рішення КЖЕ ухвалила одноголосно 31 травня на позачерговому засіданні, в якому брали участь 11 членів комісії.

“Висловити недовіру члену Комісії з журналістської етики Олексію Мацуці. Зупинити повноваження члена Комісії з журналістської етики Олексія Мацуки у зв’язку з втратою довіри”, – йдеться в рішенні КЖЕ.

Рішення ухвалено згідно з пунктом 3.11 Положення про КЖЕ та за фактом оприлюднення інформації про цензуру в Укрінформі, зокрема публікації на “Українській правді “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ”, а також публікації на Суспільному “Список бажаних / небажаних спікерів по Чернігівщині був і я за ним не працював”: кореспондент Укрінформу про “темники”.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 29 травня “Українська правда” оприлюднила статтю “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ”, у якій повідомила, що журналіст Олексій Мацука, якого вважають ставлеником Офісу президента, на посаді гендиректора Укрінформу запровадив цензуру, “темники”, а також планував переформатувати структуру агенції в такий спосіб, щоб на окремі посади призначити “потрібних” людей.

30 травня на Суспільному вийшов матеріал, у якому кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив, що в грудні 2023 року отримав від редактора “темник” з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

24 травня 2024 року Олексій Мацука заявив, що завершив роботу на посаді генерального директора Укрінформу.

23 травня 2024 року стало відомо, що гендиректором Укрінформу став речник Східного угруповання ЗСУ, полковник Сергій Череватий. 

Президент Володимир Зеленський 23 травня підписав указ про те, що посаду генерального директора Українського національного інформаційного агентства Укрінформ має обіймати військовослужбовець або військовослужбовиця.

Директорка ІМІ Оксана Романюк вважає, що Офіс президента для вирішення кризи з цензурою в Укрінформі має забезпечити прозорий конкурс на посаду керівника медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!