ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Дождь" повинен отримати ліцензію на ретрансляцію, щоб повернутися в латвійський ефір

12.01.2023, 17:00
Фото – Reuters / Scanpix / LETA
Фото – Reuters / Scanpix / LETA

Російський телеканал "Дождь" повинен отримати ліцензію на ретрансляцію в Латвії, щоб повернутися в латвійський ефір. Про це заявив голова Національної ради з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) Івар Аболіньш, повідомляє Delfi.

За його словами, отримана в Нідерландах ліцензія не означає, що "Дождь" може автоматично мовити в усіх країнах Європейського Союзу. "Якщо вони хочуть, щоб їхні програми показували в Латвії, вони повинні звертатися до ради безпосередньо або через свого представника і запитувати дозвіл на ретрансляцію", – сказав Аболіньш.

На запитання, наскільки реальним є повернення "Дождя" в латвійський ефір, Івар Аболіньш відповів, що рішення ради залежатиме від різних чинників, зокрема від того, хто є реальним бенефіціаром компанії, а також від фінансового становища компанії. "Вони мають надати документи, і ми їх оцінимо", – сказав він.

Також він зауважив, що в Нідерландах "Дождь" заснував зовсім інше підприємство, яке й отримало ліцензію на мовлення.

Напередодні 11 січня на засіданні комісії сейму з прав людини і громадських справ головний редактор "Дождя" Тихон Дзядко сказав, що спілкування телеканалу з NEPLP завжди було цивілізованим і формальним.

Він розповів, що рішення про регулятора щодо анулювання ліцензії є непропорційним і є не позицією держави, а наслідком непорозуміння між компанією і NEPLP.

"На наш погляд, телеканал не становить загрози національній безпеці, і ми розраховуємо, що, коли наші аргументи будуть почуті, суд стане на наш бік", – сказав Дзядко.

Частину співробітників та офіс канал залишить у Ризі, а редакційний центр телеканалу переїде до Амстердама.

Як повідомляв ІМІ, 22 грудня 2022 року "Дождь" отримав ліцензію на мовлення в ЄС. Таке рішення ухвалив Комісаріат з питань засобів масової інформації Нідерландів. Тепер російське медіа зможе відновити мовлення в кабельних мережах ЄС.

4 січня 2023 року голова Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) Іварс Аболіньш заявив, що Латвія не веде жодних перемовин про повернення ліцензії російському телеканалу "Дождь".

Ліцензію на мовлення "Дождю" анулювали 6 грудня 2022 року через загрозу національній безпеці та громадському порядку. Того ж дня головред "Дождя" Тихон Дзядко назвав "фарсом" визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії. “Дождь” вирішив оскаржити рішення NEPLP про відкликання ліцензії на мовлення. 

1 грудня 2022 року ведучий програми "Здесь и сейчас" на телеканалі "Дождь" Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням. Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що "Дождь" "не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами".

2 грудня ведуча російського телеканалу "Дождь" Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова. Понад 60 російських медіа виступили на підтримку "Дождя". Український Медіарух підтримав рішення Національної ради з електронних медіа Латвії щодо позбавлення ліцензії “Дождя”.

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

9 грудня 2022 року стало відомо, що міністр внутрішніх справ Латвії Крістап Еклонс вніс до чорного списку ексведучого "Дождя" Олексія Коростельова.

Liked the article?
Help us be even more cool!