ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Денісова про звільнення: Спусковим гачком стала моя позиція щодо закону про олігархів

09.06.2022, 12:32
Фото – оmbudsman.gov.ua
Фото – оmbudsman.gov.ua

Колишня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повʼязує свою відставку з тим, що колись висловилися проти ухвалення закону про олігархів. Про це вона розповіла в інтерв'ю “Бабелю”.

Вона зазначила, що її позиція щодо цього законопроєкту (наголосила на невідповідності Конституції України. – Ред.) спричинила обурення, оскільки не збігалася з позицією високопосадовців.

“І тоді ж почалися дії, щоб прибрати мене з посади. Я думаю, що це повʼязане з високопосадовцями, зокрема з тими, які очолюють фракцію “Слуга народу”. Тому що це ж парламентський орган, а рішення ухвалює парламент”, – розповіла вона.

Також Денісова поскаржилася на “напружену співпрацю” з Офісом президента та фракцією “Слуга народу”.

“Коли я робила щорічні доповіді, то намагалася потрапити до президента. Хоча, згідно із законом, уповноважений з прав людини має право бути терміново прийнятий, щоб докласти про ситуацію з правами людини в Україні. Відповідь з ОП була така: “Так, ми підтримуємо, що ви робите на посаді уповноваженого, як опікуєтеся правами, ми вас повідомимо про можливу зустріч”. За законом уповноважений – рівновіддалена від будь-яких державних органів особа. Проте співпраця має бути. Тому ми співпрацювали з органами державної влади. Ми надавали всі свої позиції. І тому так, спусковим гачком [для звільнення] уже було моє бачення закону про олігархів”, – сказала вона.

Як повідомляв ІМІ, 31 травня 2022 року Верховна Рада звільнила з посади уповноваженої парламенту з прав людини Людмилу Денісову.

31 травня понад 30 правозахисних організацій закликали Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту омбудсмена та створити умови для проведення незалежного конкурсу на цю посаду з дотриманням усіх міжнародних стандартів. 

25 травня 2022 року українські медійниці закликали уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову уникати надмірної деталізації статевих злочинів під час війни, а також вивіряти й ретельно продумувати кожне слово, щоб уникнути сенсаційності в повідомленнях.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що Людмила Денісова не передавала їй матеріалів щодо зґвалтувань, про які інформувала в соціальних мережах. Натомість уповноважена надсилала листи.

23 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

3 вересня 2021 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до спікера парламенту Дмитра Разумкова з офіційним листом, у якому наголосила на невідповідності Конституції України законопроєкту №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Liked the article?
Help us be even more cool!