ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники закликають ВР припинити політизацію інституту омбудсмана та провести незалежний конкурс на посаду

31.05.2022, 13:08

Понад 30 правозахисних організацій закликають Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту омбудсмана та створити умови для проведення незалежного конкурсу на цю посаду з дотриманням усіх міжнародних стандартів. 

Відповідну заяву опублікували на сайті Центру прав людини ZMINA.

30 травня чинна уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що дізналася про рішення звільнити її, яке ухвалили на нараді в президента Володимира Зеленського. Для цього, за її словами, наразі збирають підписи в парламентському Комітеті з прав людини, щоб оголосити їй недовіру.

Звільнити Денісову в такий спосіб дозволяє нещодавно ухвалений закон, який правозахисники називають антиконституційним. Відповідно до нього ВР може оголосити недовіру будь-якому посадовцю, призначеному парламентом, зокрема й тим, для звільнення яких причини вичерпно визначені Конституцією чи профільними законами.

Денісова на терміновому брифінгу 30 травня назвала дії щодо її звільнення незаконним втручанням у свою роботу. 

Чинну уповноважену призначили на посаду в березні 2018-го, однак відбулося це з порушенням процедури, в непрозорий кулуарний спосіб і без консультацій із правозахисними організаціями, які критично висловлювалися щодо її кандидатури. Денісова, крім того, не мала й належного досвіду правозахисної роботи.

Правозахисники вже вимагали розслідувати діяльність Денісової, зокрема через публікацію НАБУ аудіозаписів телефонних розмов, ймовірно, голови ОАСК Павла Вовка та інших його колег. Записи свідчили про втручання в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. На них Вовк каже, що “яйця цієї уповноваженої в нас”.

Денісова, як свідчили матеріали, в обмін на скасування протоколів щодо виявлення в неї неправдивої інформації в декларації погодилася відкликати раніше призначеного за її квотою члена ВККС Андрія Козлова та замінити його на “лояльнішого” кандидата. 

У своїй заяві щонайменше три десятки правозахисних організацій наголошують, що навіть попри регулярну критику роботи Денісової спроба її усунення через оголошення недовіри є загрозою для всієї державної системи захисту прав людини та основоположних свобод. 

“В умовах російської збройної агресії проти України інститут Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини як незалежний та аполітичний, має особливе значення”, – кажуть підписанти звернення.

Після оприлюднення Денісовою інформації про її ймовірне звільнення медіа з посиланнями на джерела опублікували можливий список кандидатів на посаду омбудсмана.

Серед них, наприклад, скандальновідомий депутат Микола Тищенко, депутатка Мар’яна Безугла, яка була поміж авторів законопроєкту, що мав дозволити командирам убивати підлеглих правопорушників під час війни, депутат Олександр Качура та радниця – уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників України Олена Вербицька.

Правозахисники наполягають, що призначення омбудсмана без проведення відкритого конкурсу за міжнародними стандартами лише поглибить наявні проблеми, про які вони говорили всі ці роки.

“Особа, що обійматиме посаду парламентського Уповноваженого з прав людини, повинна відповідати критеріям професійності, доброчесності та безсторонності, володіти досвідом у сфері прав людини та знаннями щодо їхнього співвідношення з міжнародним гуманітарним правом”, – говорять вони.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року  парламенті вже обговорювали питання звільнення Денісової, однак тоді депутати вирішили не створювати ТСК, яка б мала перевірити можливі факти порушення нею присяги.

Як повідомляв ІМІ, 25 травня 2022 року українські медійниці закликали уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову уникати надмірної деталізації статевих злочинів під час війни, а також вивіряти й ретельно продумувати кожне слово, щоб уникнути сенсаційності в повідомленнях.

Liked the article?
Help us be even more cool!