ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада звільнила Денісову з посади омбудсменки

31.05.2022, 15:31
Фото – оmbudsman.gov.ua
Фото – оmbudsman.gov.ua

Верховна Рада 31 травня звільнила з посади уповноваженої парламенту з прав людини Людмилу Денісову.

Таке рішення підтримали 234 народні депутати, висловивши їй недовіру, що має наслідком її звільнення з посади.

Нагадаємо, 30 травня Людмила Денісова повідомила про збір підписів серед депутатів для оголошення їй недовіри та усунення з посади. За словами омбудсменки, її звільнення буде незаконним: мовляв, є певна невідповідність процедури через набуття чинності змін до закону щодо функціонування держслужби та місцевого самоврядування під час воєнного стану. Денісова заявила, що владу нібито не влаштовує її активність, зокрема щодо збирання інформації про ситуацію на тимчасово окупованих територіях, і сказала, що такі дії влади є втручанням у роботу Офісу омбудсмена, повідомляло Громадське.

Закон “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” не передбачає висловлення недовіри омбудсмену. Утім, Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану”, який набув чинності 12 травня, дозволяє звільнити Денісову в такий спосіб.

Як повідомляє LIGA.net з посиланням на співрозмовника в керівництві фракції “Слуга народу”, серед причин висловлення недовіри – незадовільна робота Денісової щодо обміну полоненими: "Вона повністю була відсутня в процесі обмінів. Не зв'язувалася з переговорною групою, але коментувала дуже активно. І коментувала багато зайвого".

Як повідомляв ІМІ, 31 травня понад 30 правозахисних організацій закликали Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту омбудсмена та створити умови для проведення незалежного конкурсу на цю посаду з дотриманням усіх міжнародних стандартів. 

25 травня 2022 року українські медійниці закликали уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову уникати надмірної деталізації статевих злочинів під час війни, а також вивіряти й ретельно продумувати кожне слово, щоб уникнути сенсаційності в повідомленнях.

Liked the article?
Help us be even more cool!