ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Денісова заявила, що законопроєкт про олігархів опосередковано вводить цензуру в ЗМІ

03.09.2021, 11:48
Фото – pinterest
Фото – pinterest

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до спікера парламенту Дмитра Разумкова з офіційним листом, у якому наголошує на невідповідності Конституції України законопроєкту №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Результати здійсненого нами аналізу положень законопроєкту викликають занепокоєння, оскільки дають змогу зробити висновок, що його норми не відповідають Конституції України, а їх реалізація призведе до порушень прав і свобод людини та громадянина”, – йдеться в листі.

До переліку таких норм належать наділення президента і РНБО непередбаченими Конституцією України повноваженнями, обмеження прав людини залежно від майнового стану, опосередковане введення цензури в ЗМІ тощо.

“На мій погляд, для забезпечення дотримання прав і свобод громадян та недопущення їх порушень під час ухвалення цієї законодавчої ініціативи необхідно перед розглядом у другому читанні скерувати його для отримання висновку Європейської комісії “За демократію через право” (Венеційська комісія)”, – запропонувала Денісова.

Уповноважена з прав людини зазначає, що ухвалення закону про олігархів у наявній редакції призведе до його розгляду в Конституційному Суді. 

“У разі ухвалення цього законопроєкту в редакції, прийнятій у першому читанні, я буду змушена в порядку ст. 15 Закону України “Про уповноваженого Верховної Ради з прав людини” внести до Конституційного Суду України конституційне подання щодо вирішення питання про відповідність Конституції України (конституційності) такого закону”, – зазначила вона.

Як повідомляв ІМІ, 1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

2 червня Президент України Володимир Зеленський вніс цей законопроєкт до Верховної Ради як невідкладний.

20 травня Зеленський анонсував появу законопроєкту про деолігархізацію, який, зокрема, послабить вплив олігархів на медіа

27 травня редакція ZN.UA ознайомилася з текстом проєкту закону "Про олігархів" (підготувала робоча група в Мін'юсті) та проаналізувала його основні положення. Видання заявило, що законопроєкт "Про олігархів" ризикує стати законом про медіарейдерство.

В Офісі президента сказали, що опублікований редакцією ZN.UA зміст законопроєкту про олігархів не відповідає тексту, який підготували в ОП. 

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк вважає, що законопроєкт "Про олігархів", який оприлюднило видання ZN.UA, закладає підвалини великого переділу медіаринку і його заходу в тінь.

Liked the article?
Help us be even more cool!