ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

CPJ закликав українську владу припинити "систематичний тиск" на "Українську правду"

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав українську владу припинити перешкоджання роботі видання “Українська правда”, йдеться на сайті організації.

“Провідне незалежне українське медіа “Українська правда” заплатило високу ціну за чверть століття ретельної журналістської роботи. Спроби Офісу Президента України заблокувати роботу видання є антидемократичними з огляду на важливу роль редакції в підтримці національної цінності – свободи преси”, – сказала координаторка програми Комітету захисту журналістів у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Вона наголосила, що українська влада “ніколи не має знеохочувати роботу журналістів-розслідувачів – ні під час миру, ні під час війни”.

Програмний директор УП Андрій Бистров повідомив CPJ, що урядовці регулярно отримують вказівки не спілкуватися з виданням з певних питань.

У виданні стверджують, що Офіс президента також тисне на приватні компанії, закликаючи їх припинити розміщення реклами на ресурсі, і деякі рекламодавці дійсно відмовилися від співпраці після дзвінків з ОП.

Бистров зазначив, що спроби заблокувати доступ до інформації “зазвичай посилюються після публікації гучних журналістських розслідувань або аналітичних матеріалів, що стосуються політичної ситуації в Україні”. 

CPJ зазначив, що звернувся до Офісу президента по коментарі, але поки що не отримав відповіді.

Передісторія

8 жовтня Інститут масової інформації опублікував бліцінтерв'ю з головною редакторкою “Української правди” Севгіль Мусаєвою, яка заявила, що ОП обдзвонює рекламодавців і просить не розміщувати рекламу в УП.

9 жовтня “Українська правда” заявила про тривалий системний тиск із боку Офісу президента на редакцію та окремих журналістів.

10 жовтня “Українська правда” у своїй статті заявила, що саме радник Президента України з питань комунікацій Дмитро Литвин блокує спікерів для спілкування з журналістами УП та участі в інтерв'ю та заходах.

10 жовтня Медіарух закликав Президента України Володимира Зеленського негайно вжити заходів для припинення тиску на медіа з боку будь-яких держслужбовців чи радників.

Того ж дня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин попросив Національну поліцію та Офіс генпрокурора перевірити факт погроз із боку Офісу президента редакції “Української правди”. 

Liked the article?
Help us be even more cool!