ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Українська правда" назвала прізвище людини з ОП, від якої йде тиск

Радник Президента України з питань комунікацій Дмитро Литвин блокує спікерів для спілкування з журналістами “Української правди” та участі в інтерв'ю та заходах.

Про це йдеться в матеріалі УП “Нові люди в старому Офісі. Хто і чим тепер займається на Банковій”, опублікованому 10 жовтня на сайті видання.

“Як відомо УП, саме Литвин є тією людиною, яка опускає по владній вертикалі заборону для чиновників та силовиків спілкуватись із “Українською правдою”, ділитися з нею інформацією чи й просто ходити на інтерв'ю та івенти. 

Саме Литвин віднедавна викреслює УП зі списків запрошених редакцій на зустрічі з президентом. Саме він телефонує з криками до людей, які ігнорують ці заборони”, – пише видання.

Дмитро Литвин та Володимир Зеленський. Фото – Офіс президента / NV

Видання зауважує, що це є незаконною діяльністю, та вбачає в цьому ознаки злочинів одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України: 

  • стаття 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів); 
  • стаття 353 (самовільне присвоєння владних повноважень); 
  • стаття 364 (зловживання владою або службовим становищем); 
  • стаття 344 (втручання у діяльність державного діяча).

“І коли пан радник, позбавлений будь-яких офіційних повноважень, вимагає послуху від державних чиновників та офіцерів, то підставляє і їх під потенційне переслідування”, – пише видання.

За даними УП, Дмитро Литвин – у минулому журналіст і політичний експерт, чиє становлення в професії припало на телеканал “Інтер” Сергія Льовочкіна та роботу з російськими технологами типу Ігоря Шувалова. 

“Із Зеленським Литвин був знайомий ще з часу зйомок “Слуги народу”, а в медійну команду на Банкову потрапив більш як за рік до вторгнення оформляти те, що в ОП прийнято називати “медійними рамочками”. В народі це – “темники” для “слуг”, чи, послуговуючись лексикою президента, методички”, – пише видання та додає, що з моменту повномасштабного вторгнення Литвин виявився єдиним з технічної частини медійної команди, хто фізично був поруч і міг записувати за президентом тези для його промов. 

“Так Литвин опинився на “Об'єкті №1”, провів із президентом найважчі перші дні російського вторгнення і вийшов із бункера уже основним спічрайтером Зеленського. У першій половині 2022-го тодішні медійники ОП Юрій Костюк та Кирило Тимошенко поступово випали з команди. Їхня заміна – Михайло Подоляк – остаточно ізолювався в кабінеті та включках на російські ресурси. Як наслідок – медійний вплив Литвина, який щодня перебував на прямому контакті з президентом, виріс ще більше”, – пише видання, а вже у вересні 2024 року президент призначив його своїм радником. 

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський призначив Дмитра Литвина своїм радником з питань комунікацій 8 вересня 2024 року указом №622/2024.

8 жовтня Інститут масової інформації опублікував бліцінтерв'ю з головною редакторкою “Української правди” Севгіль Мусаєвою, яка заявила, що ОП обдзвонює рекламодавців і просить не розміщувати рекламу в УП.

9 жовтня “Українська правда” заявила про тривалий системний тиск із боку Офісу президента на редакцію та окремих журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!