ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіарух звернувся до Зеленського щодо тиску з боку влади на УП

10.10.2024, 12:00
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

Медіарух, до якого входять українські журналісти та медійні організації, закликає Президента України Володимира Зеленського негайно вжити заходів для припинення тиску на медіа з боку будь-яких держслужбовців чи радників, гарантувати прозорість та відкритість державних органів до спілкування з журналістами, а також надавати медіа безперешкодний доступ до інформації, яка є важливою для суспільства. 

Про це йдеться в заяві медійників, пов'язаній з тиском на “Українську правду” з боку влади. 

“Особливе занепокоєння викликає практика, коли окремі радники та чиновники дозволяють собі втручатися в діяльність журналістів, накладаючи неофіційні обмеження на спілкування чиновників з медіа, блокуючи доступ окремих незалежних медіа з “чорного списку” до заходів та створюючи інші перешкоди для функціонування незалежних ресурсів”, – йдеться в заяві.

Медіарух заявляє, що конфлікти з незалежними медіа шкодять не лише репутації державних органів, а й країні загалом. “Медіа не є ворогом держави – вони є партнерами в боротьбі за свободу і демократичні цінності”, – йдеться в заяві.

Інститут масової інформації наводить повністю текст заяви:

Заява

Ми, українські журналісти та медійні організації, учасники Медіаруху, рішуче протестуємо проти спроб тиску на незалежні медіа з боку представників державної влади, що стає все більш системним. 

Особливе занепокоєння викликає практика, коли окремі радники та чиновники дозволяють собі втручатися в діяльність журналістів, накладаючи неофіційні обмеження на спілкування чиновників з медіа, блокуючи доступ окремих незалежних медіа з “чорного списку” до заходів та створюючи інші перешкоди для функціонування незалежних ресурсів.

Так, за інформацією наших колег з “Української правди”, радник президента Дмитро Литвин, який раніше працював журналістом і політичним експертом, в останні місяці запроваджував обмеження на спілкування представників влади з журналістами редакції “Української правди”. 

Наголошуємо, що це не проблема однієї людини, а значно ширша тенденція щодо звуження простору для незалежних медіа і намагання влади контролювати всі публічні дискурси. Ми спостерігаємо дедалі активніші спроби влади створити єдиний контрольований наратив, який обмежує критичний аналіз і різноманітність думок в інформаційному просторі України та звужує право людей на отримання суспільно важливої інформації. Війна не може слугувати виправданням для таких дій. 

Сьогодні українські журналісти працюють в умовах безпрецедентного тиску та небезпеки. Наші колеги не просто інформують суспільство, а виконують критично важливу місію – вони документують злочини агресора, розповідають світові правду про війну та захищають право людей на достовірну інформацію. На жаль, багато хто з них уже заплатив за це найвищу ціну – своє життя. Незалежні медіа є запорукою стабільного демократичного суспільства, адже вони забезпечують громадський контроль над діями влади, сприяють прозорості та відповідальності. 

Закликаємо Президента України негайно вжити заходів для припинення тиску на медіа з боку будь-яких держслужбовців чи радників, гарантувати  прозорість і відкритість державних органів до спілкування з журналістами, а також надавати медіа безперешкодний доступ до інформації, яка є важливою для суспільства. 

Конфлікти з незалежними медіа шкодять не лише репутації державних органів, а й країні загалом. Медіа не є ворогом держави – вони є партнерами в боротьбі за свободу і демократичні цінності. 

Передісторія

8 жовтня Інститут масової інформації опублікував бліцінтерв'ю з головною редакторкою “Української правди” Севгіль Мусаєвою, яка заявила, що ОП обдзвонює рекламодавців і просить не розміщувати рекламу в УП.

9 жовтня “Українська правда” заявила про тривалий системний тиск із боку Офісу президента на редакцію та окремих журналістів.

10 жовтня “Українська правда” у своїй статті заявила, що саме радник президента України з питань комунікацій Дмитро Литвин блокує спікерів для спілкування з журналістами УП та участі в інтерв'ю та заходах.

Liked the article?
Help us be even more cool!