ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокати "Схем" вважають, що нападники з Укрексімбанку затягують суд, щоб уникнути покарання

Київський апеляційний суд ушосте переніс розгляд апеляційної скарги журналістів "Схем" у справі нападу на знімальну групу в державному Укрексімбанку восени 2021 року, повідомляє Радіо Свобода.

Адвокати потерпілих журналістів "Схем" вважають, що обвинувачені та їхній захист – екскерівник банку Євген Мецгер, директор департаменту банківської безпеки Ігор Тельбізов та начальник управління внутрішньої безпеки Олег Осіпов, – ймовірно, затягують судовий процес, постійно подаючи клопотання про перенесення розгляду справи.

На думку адвокатів, через це обвинувачені можуть уникнути покарання у звʼязку із завершенням терміну притягнення до відповідальності – він спливає в жовтні 2024 року, від моменту нападу на "Схеми".

У Київському апеляційному суді потерпілі журналісти з 2022 року частково оскаржують рішення попередньої інстанції та просять суд застосувати додаткове покарання для Мецгера, а саме – позбавити його права обіймати керівні посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах строком на три роки.

29 травня 2024 року колегія суддів Київського апеляційного суду вчергове перенесла розгляд справи на прохання Олега Осіпова.

"Майже постійно ініціаторами перенесення судових засідань виступають обвинувачені. Або через хворобу або через відрядження. Останнє засідання, під час якого почали розглядати апеляцію по суті, відбулося ще у вересні 2023 року, після чого сторона обвинувачених шість разів просила відкласти розгляд з різних причин”, – звертає увагу представниця "Схем" у суді, керівниця юридичного напрямку Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк. 

Наступні засідання в Київському апеляційному суді в цій справі призначено на 12 і 18 вересня.

"А в жовтні цього року – тобто через місяць після запланованого засідання – спливає трирічний термін притягнення до відповідальності. Ми бачимо, що постійне відкладення розгляду справи призводить до затягування часу з винесення остаточного рішення у цій справі. В такому випадку винуватці можуть не понести покарання, оскільки мають можливість клопотати про закриття провадження у звʼязку з закінченням цього строку. Такі дії порушують право потерпілих на справедливий суд", – сказала Оксана Максименюк.

Напад на журналістів "Схем" в Укрексімбанку

Як повідомляв ІМІ, 4 жовтня 2021 року в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу "Схем" під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті. Після запитання про кредит структурам, пов'язаним з "ДНР", Мецгер наказав відібрати камери в журналістів, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальше знімання. Крім того, журналістів незаконно утримували в приміщенні кабінету, не дозволяючи його залишити. Ігор Тельбізов застосував проти журналістів силу.

У справі є четверо обвинувачених – колишній голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер, ексдиректор департаменту інформаційної політики банку Володимир Пікалов, ексдиректор департаменту банківської безпеки установи Ігор Тельбізов та начальник управління внутрішньої безпеки Укрексімбанку Олег Осіпов. Вони не визнають своєї провини. 

Дії ексголови правління банку Євгена Мецгера та його прессекретаря кваліфікували за статтею 171 Кримінального кодексу ("Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища").

Дії Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова кваліфікували за двома кримінальними статтями – тією ж 171-ю та 121-ю ("Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень").

У квітні 2022 року "Схеми" повідомляли, що Мецгера збиралися призначити на посаду заступника міністерки економіки Юлії Свириденко, однак унаслідок резонансу цього не сталось.

14 вересня 2022 року Голосіївський районний суд Києва призначив штраф трьом співробітникам Укрексімбанку, які є обвинуваченими в справі про напад на журналістів "Схем" Кирила Овсяного та Олександра Мазура. Президент Радіо Свобода Джеймі Флай вважає "ляпасом по руках" рішення суду.

Суд визнав винними в нападі та призначив 3400 грн штрафу колишньому голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру та по 1700 грн штрафу ексдиректору департаменту банківської безпеки установи Ігорю Тельбізову і начальнику управління внутрішньої безпеки Укрексімбанку Олегу Осіпову.

Призначити покарання у вигляді штрафу та без позбавлення права обіймати посади суд просили державні обвинувачі (прокурори).

Також обвинуваченим у справі нападу проходить директор департаменту інформаційної політики Укрексімбанку Володимир Пікалов, однак він був мобілізований. Суд мав ухвалити щодо нього рішення пізніше.

Адвокат журналістів Анатолій Попов повідомив, що потерпілі оскаржують закриття кримінального провадження за найтяжчою, 146-ю статтею ККУ ("Незаконне позбавлення волі або викрадення людини"), яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

У січні 2023 року адвокати постраждалих журналістів програми "Схеми" звернулися до апеляційного суду з вимогою застосувати додаткове покарання до Мецгера, а саме – позбавити його права обіймати керівні посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах строком на три роки. 

Liked the article?
Help us be even more cool!