ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президент Радіо Свобода вважає "ляпасом по руках" рішення суду в справі нападу на журналістів в Укрексімбанку

16.09.2022, 12:34
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Президент Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що рішення Голосіївського районного суду Києва в справі нападу на журналістів "Схем" Кирила Овсяного й Олександра Мазура в Укрексімбанку "не повністю відповідає повазі до вільної преси", повідомляє Радіо Свобода.

"Українці захищають свої демократичні цінності на передовій російської війни, але рішення районного суду не повністю відповідає повазі до вільної преси. Хоча я вітаю обвинувальний вирок, справжнє правосуддя для Кирила Овсяного й Олександра Мазура вимагало більшого, ніж просто "ляпасу по руках", – сказав Джеймі Флай.

Як повідомляв ІМІ, 14 вересня Голосіївський районний суд Києва призначив штраф трьом співробітникам Укрексімбанку, які є обвинуваченими в справі про напад на журналістів "Схем" Кирила Овсяного та Олександра Мазура.

Суд визнав винними в нападі та призначив 3400 грн штрафу колишньому голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру та по 1700 грн штрафу ексдиректору департаменту банківської безпеки установи Ігорю Тельбізову і начальнику управління внутрішньої безпеки Укрексімбанку Олегу Осіпову.

Призначити покарання у вигляді штрафу та без позбавлення права обіймати посади суд просили державні обвинувачі (прокурори).

Також обвинуваченим у справі нападу проходить директор департаменту інформаційної політики Укрексімбанку Володимир Пікалов, однак він був мобілізований. Щодо нього суд ухвалить рішення пізніше.

Адвокат журналістів Анатолій Попов повідомив, що потерпілі оскаржують закриття кримінального провадження за найтяжчою, 146-ю статтею ККУ ("Незаконне позбавлення волі або викрадення людини"), яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

4 жовтня 2021 року в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу "Схем" під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті. Після запитання про кредит структурам, пов'язаним з "ДНР", Мецгер наказав відібрати камери в журналістів, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальше знімання. Крім того, журналістів незаконно утримували в приміщенні кабінету, не дозволяючи його залишити. Ігор Тельбізов застосував проти журналістів силу.

У справі є четверо обвинувачених – колишній голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер, ексдиректор департаменту інформаційної політики банку Володимир Пікалов, ексдиректор департаменту банківської безпеки установи Ігор Тельбізов та начальник управління внутрішньої безпеки Укрексімбанку Олег Осіпов. Вони не визнають своєї провини. 

Дії ексголови правління банку Євгена Мецгера та його прессекретаря кваліфікували за статтею 171 Кримінального кодексу ("Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища").

Дії Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова кваліфікували за двома кримінальними статтями – тією ж 171-ю та 121-ю ("Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень").

Liked the article?
Help us be even more cool!