ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокати журналістів "Схем" вимагають посилити покарання Мецгеру

18.01.2023, 10:00
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Адвокати постраждалих журналістів програми "Схеми" просять апеляційний суд змінити вирок Голосіївського районного суду Києва в справі щодо нападу в Укрексімбанку, згідно з яким екскерівника банку Євгена Мецгера оштрафовано на 3400 гривень, повідомляє Радіо Свобода

В апеляційній скарзі сторона потерпілих просить суд застосувати додаткове покарання, а саме – позбавити Мецгера права обіймати керівні посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах строком на три роки. Розгляд скарги розпочнеться в Київському апеляційному суді сьогодні, 18 січня, о 12:00.

"Рішення суду, які не несуть у собі невідворотності покарання за перешкоджання журналіській діяльності, створюють "охолоджувальний ефект" на журналістику. Це коли журналісти відчувають, що держава їх не захищає від злочинних дій осіб. І фактично таким рішенням "благословляє" і надалі перешкоджати журналістам у роботі. Саме застосування додаткового покарання у вигляді позбавлення права займати посади дозволить досягнути мети правосуддя, а саме запобігання вчиненню нових злочинів", – зазначила адвокатка потерпілих Оксана Максименюк.

Розглядатиме апеляційну скаргу колегія суддів, до складу якої входять Маргарита Васильєва, Олександр Кияшко та Людмила Кепкал. На цьому ж засіданні планується розгляд апеляційної скарги, яку також подав ексначальник управління внутрішньої безпеки АТ "Укрексімбанк" Олег Осіпов. Він просить скасувати вирок суду першої інстанції, а кримінальне провадження щодо нього закрити.

Ані Євген Мецгер, ані колишній директор департаменту банківської безпеки АТ "Укрексімбанк" Ігор Тельбізов не оскаржували рішення Голосіївського суду.

11 листопада 2022 року стало відомо, що наглядова рада ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" призначила головою правління Євгена Мецгера. "Укрфінжитло" – це компанія, власником якої на 100% є держава в особі Міністерства економіки України.

У квітні 2022 року "Схеми" повідомляли, що Мецгера збиралися призначити на посаду заступника міністерки економіки Юлії Свириденко, однак унаслідок резонансу цього не сталось.

Як повідомляв ІМІ, 14 вересня 2022 року Голосіївський районний суд Києва призначив штраф трьом співробітникам Укрексімбанку, які є обвинуваченими в справі про напад на журналістів "Схем" Кирила Овсяного та Олександра Мазура. Президент Радіо Свобода Джеймі Флай вважає "ляпасом по руках" рішення суду.

Суд визнав винними в нападі та призначив 3400 грн штрафу колишньому голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру та по 1700 грн штрафу ексдиректору департаменту банківської безпеки установи Ігорю Тельбізову і начальнику управління внутрішньої безпеки Укрексімбанку Олегу Осіпову.

Призначити покарання у вигляді штрафу та без позбавлення права обіймати посади суд просили державні обвинувачі (прокурори).

Також обвинуваченим у справі нападу проходить директор департаменту інформаційної політики Укрексімбанку Володимир Пікалов, однак він був мобілізований. Суд мав ухвалити щодо нього рішення пізніше.

Адвокат журналістів Анатолій Попов повідомив, що потерпілі оскаржують закриття кримінального провадження за найтяжчою, 146-ю статтею ККУ ("Незаконне позбавлення волі або викрадення людини"), яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

4 жовтня 2021 року в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу "Схем" під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті. Після запитання про кредит структурам, пов'язаним з "ДНР", Мецгер наказав відібрати камери в журналістів, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальше знімання. Крім того, журналістів незаконно утримували в приміщенні кабінету, не дозволяючи його залишити. Ігор Тельбізов застосував проти журналістів силу.

У справі є четверо обвинувачених – колишній голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер, ексдиректор департаменту інформаційної політики банку Володимир Пікалов, ексдиректор департаменту банківської безпеки установи Ігор Тельбізов та начальник управління внутрішньої безпеки Укрексімбанку Олег Осіпов. Вони не визнають своєї провини. 

Дії ексголови правління банку Євгена Мецгера та його прессекретаря кваліфікували за статтею 171 Кримінального кодексу ("Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища").

Дії Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова кваліфікували за двома кримінальними статтями – тією ж 171-ю та 121-ю ("Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень").

Liked the article?
Help us be even more cool!