ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Звільненим з полону РФ бійцям дали поради щодо спілкування з медіа

31.10.2022, 11:56
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Робоча група Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими надала рекомендації щодо спілкування для звільнених з полону, їхніх родичів, зниклих безвісти за особливих обставин і журналістів. Про це йдеться в телеграм-каналі штабу.

"Не варто повідомляти ЗМІ персональні дані та іншу інформацію про захисників України. Наприклад, полонений сказав, що він парамедик чи водій, а його звільнений побратим в інтерв’ю подає іншу інформацію. Також не варто прагнути надмірної медійності полонених, які не були широко відомими до потрапляння в полон. Це може ускладнити процес їхнього повернення", – наголошують у штабі.

Як потрібно діяти в разі з полоненими:

  • Звертатися до міжнародних організацій (ПАРЄ, ОБСЄ, Генасамблея ООН, Комісія ООН з прав людини), урядів держав з вимогами виконання Росією Женевських конвенцій.
  • Звертатися до Міжнародного комітету Червоного Хреста, Робочої групи ООН з питань насильницьких та недобровільних зникнень.
  • Підтримувати регулярний контакт з Координаційним штабом.
  • Повідомляти нову інформацію про полонених в Національне інформаційне бюро та додавати до матеріалів кримінального провадження (через слідчого).
  • У випадках, коли хтось намагається особисто чи через онлайн-інструменти (форми, чат-боти тощо) з неофіційних ресурсів дізнаватися будь-які дані про військовослужбовців (номер частини, місце розташування, персональні дані тощо) або ж вимагати гроші чи інші цінності як платню за нібито повернення, обмін, внесення до списків на обмін тощо, негайно повідомляти Координаційний штаб та правоохоронні органи.

Звільненим з полону захисникам та захисницям і їхнім рідним варто уникати:

  • Повідомлень на кшталт “він швидко відновиться і повернеться на фронт”. Це може негативно вплинути на подальші процеси перемовин.
  • Розкриття в ЗМІ персональних даних та інформації про побратимів та посестер, які ще перебувають у полоні.
  • Надмірної конкретики під час публічних висловлювань про порушення прав (тортури, умови утримання), використовувати загальні наративи про подібні випадки. Через детальну публічно поширену інформацію можуть постраждати побратими, які ще залишаються в полоні ворога. Також ворог може оцінювати ефективність впливу тортур, базуючись на спогадах звільнених з полону.
  • Поширення фото- чи відеоматеріалів, на яких зображені побратими та посестри, які ще не звільнені. З них ворог може отримати додаткову інформацію про те, чим займався полонений чи полонена.

Як потрібно інформувати про звільнених полонених:

  • У розмовах зі ЗМІ наголошувати на необхідності дотримання Росією норм Женевських конвенцій.
  • Підтримувати родичів тих, хто залишився в полоні, над їхнім звільненням Україна працює постійно.
  • Допомагати родичам полонених безпосередньо подавати дані до Національного інформбюро.
  • Усвідомлювати, що кожне сказане слово може вплинути на умови перебування тих, хто залишився в полоні. Зокрема, й у російському “правовому” полі: може бути змінена класифікація дій оборонців.

Раніше рекомендації медійникам щодо висвітлення тем, пов’язаних з українськими військовополоненими, надала Комісія з журналістської етики. Консультативну допомогу в їхній підготовці надала військова психологиня, тренерка з виживання та опору у ворожому середовищі, старший лейтенант ЗСУ Олена Сек.

Нагадаємо, звільнений із полону очільник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін заявив, що будь-яке подання інформації про полонених варто обговорювати з омбудсменом або з ГУРом, щоб розуміти, чи не буде біди.

Liked the article?
Help us be even more cool!