ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Західні партнери вражені, що ми не запроваджуємо військову інформаційну цензуру, – Маляр

19.10.2022, 10:58

Інформаційна політика в умовах воєнного часу стала одним з найбільших викликів для українців.

Про це в інтерв'ю для медіаплатформи "Ми – Україна" розповіла заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, передає "Детектор медіа".

"Ми абсолютно вільне суспільство, і українцям неможливо заборонити говорити. Західні партнери вражені, що ми не запроваджуємо військову цензуру інформаційну. За всіма правилами війни вона має бути, але українське суспільство пробує зберегти свободу слова, не зашкодивши Збройним Силам", – розповіла заступниця міністра.

Маляр наголосила: Міноборони постійно веде просвітницьку роботу з українцями, і зараз українці вже практично навчилися "мовчати там, де треба мовчати, і не чіпати ті питання, які не треба чіпати".

Як один із прикладів, заступниця міністра навела повідомлення про полонених, інформація щодо яких підлягає повній секретності, особливо перемовини щодо звільнення чи обміну. Ганна Маляр закликала українців не публікувати фото полонених: 

"Всі ці люди є в списках Головного управління розвідки, координаційного штабу. Якщо вам здається, що держава не знає, що ця людина в полоні, напишіть до Міністерства оборони, до ГУР. Розголос призводить до підвищення ставки обміну, і в підсумку ми зможемо забрати менше наших людей, ніж могли б без розголошення даних про них".

Також вона зазначила, що не варто розповідати публічно, у яких умовах утримують полоненого. Як кажуть самі колишні полонені, після таких публікацій росіяни їм ще погіршують умови й тортури, додала вона.

"Треба бути дуже обережними щодо інформації під час воєнного часу", – підсумувала Ганна Маляр.

Як повідомляв ІМІ, очільник патрульної поліції Маріуполя, колишній полонений Михайло Вершинін в інтерв'ю Суспільному наголосив, що подання інформації про полонених варто обговорювати з омбудсменом або з ГУРом, "щоб розуміти, чи не буде біди".

"Щоб не нашкодити, не треба демонструвати зайвий "героїзм", коли виходиш з полону. Якщо на попередньому обміні хтось на камеру каже, що всіх треба спалити чи щось таке, після цього тим, хто лишився в полоні, важко. Хлопцям там важко, вони очікують на обмін, а слідчі крутять: "Ні, хлопці, який обмін, ви отримаєте термін, сидіти будете довго", – сказав Вершинін.

Liked the article?
Help us be even more cool!