ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За останні чотири дні лютого росія скоїла 13 медійних злочинів в Україні – Барометр ІМІ

20.03.2022, 18:47

ІМІ додає до Барометра свободи слова нову рубрику – "Злочини росії". Окрім того, ми публікуємо в хронологічному порядку злочини рф, скоєні проти медійників з початку широкомасштабного вторгнення в Україну. Відповідальність за них лежить саме на російській федерації. Згодом ІМІ опублікує повну картину російських злочинів.

Тільки за останні чотири дні лютого ІМІ зафіксував 13 злочинів, які скоїла росія проти медіа і журналістів на території України. Серед цих злочинів – обстріли та поранення журналістів, обстріли й захоплення телевеж, хакерські атаки на сайти українських медіа, обстріли офісів медіа, блокування доступу до сайтів українських медіа в рф та окупованому Криму.

28 лютого поблизу села Стоянка Бучанського району Київської області російські війська обстріляли автомобіль з п’ятьма працівниками британського телеканалу Sky News. Унаслідок обстрілу кореспондент телеканалу Sky News Стюарт Рамзі отримав поранення, оператора каналу Річі Моклера врятував бронежилет.

Два данські журналісти видання Ekstra-Bladet – журналіст Стефан Вайхерт і фотограф Еміль Фільтенборг (були поранені 26 лютого на Сумщині в районі міста Охтирка, коли їхній автомобіль потрапив під обстріл).

У Бучі (Київщина) російські війська розгромили 27 лютого студію телеканалу “Погляд”. Місто Макарів було знеструмлене, відтак телеканал “Авіс” не працює.

У Мелітополі (Запорізька область) було втрачено мовлення через захоплення російськими військами вежі. Телеканал “МТВ плюс” змусили припинити трансляцію.

Крім того, за останні чотири дні лютого хакерської атаки зазнав сайт 5 каналу. На сайті з'явилася новина із зображенням Путіна та начебто з вимогами від “глави адміністрації” скласти зброю всім збройним формуванням України. Також про DDoS-атаку повідомило видання “Бабель”, видання “Полтавська хвиля” та луцький сайт “Конкурент”. Сайт видання “РБК-Україна” тимчасово припиняв роботу через обстріли Києва російськими військами.

Фішингового електронного листа отримала редакція видання “Семенівські вісті” (Полтавська область) – лист нібито від державного сектору з інформацією про варіації закордонної спільноти.

Роскомнагляд погрожував обмежити доступ до сайту Крим.Реалії, звинувативши проєкт Радіо Свобода у “фактах поширення недостовірної інформації” щодо нового вторгнення росії в Україну. Пізніше Роскомнагляд заблокував в окупованому росією Криму сайт Крим.Реалії російською мовою. Також Роскомнагляд обмежив з 24 лютого доступ до сайту сайту українського інтернет-видання “Главред” у мережі Інтернет на території росії.

Ситуація зі свободою слова в Україні до 24 лютого

У період до наступу росії на Україну, у лютому, експерти ІМІ зафіксували 19 випадків порушень свободи слова в Україні. З них дев'ять стосувалися фізичної агресії проти журналістів. 

Найбільше в лютому зафіксовано кібератак на сайти українських видань (шість випадків) та перешкоджання журналістам (п’ять випадків). Так, хакерських атак зазнали сайти Українського радіо, АрміяInform, Цензор.Нет, 24 каналу. Хакери заблокували сервер телеканалу “Вітер” та вимагали понад 50 млн грн. Експерти ІМІ не відкидають, що ці хакерські атаки скоїла росія.

Крім того, у соцмережах зацькували заступницю головної редакторки сайту “Повага” й авторку відеоблогу #ШоПоСексизму Ану Море після того, як у телеграм-каналі “Катарсис” опублікували її блог із критикою програми “Дизель Шоу”.

Перешкоджання стосувалося відмови Офісу президента в акредитації на заходи за участю президента Володимира Зеленського – про це заявили видання “Букви” та телеканал “Прямий”. В Одесі журналісти знову почали стикатися з обмеженням доступу до засідань у міській раді – про це заявили місцевий 7 канал та Центр публічних розслідувань.

Крім того, у лютому ІМІ зафіксував три випадки обмеження доступу до публічної інформації. У цих випадках журналістам відмовили в наданні запитуваної інформації або відповіли не по суті питання. Зокрема, один із запитів був надісланий Радіо Свобода до Державного бюро розслідувань щодо перевірки публічної заяви журналіста “Української правди” Михайла Ткача про те, що поліція не завадила нападу на його знімальну групу в Дніпрі. ДБР журналістам не повідомило про наявність чи відсутність такого розслідування в бюро.

Також експерти ІМІ зафіксували по два випадки побиттів, нападів і погроз та один випадок судового позову проти медіа.

Найгучнішим випадком став напад на знімальну групу “Української правди” в Дніпрі 13 лютого: її атакували озброєні невідомі чоловіки, що супроводжували відомого в місті бізнесмена Олександра Петровського на прізвисько Нарік. Вони, погрожуючи ножем, забрали в оператора УП Ярослава Бондаренка телефон і видалили всі відео, що були зняті. Інший чоловік почав заламувати руки водію УП. Поліція, що перебувала на місці події, за даними УП, була бездіяльною. Журналіст “Української правди” Михайло Ткач повідомив, що під час нападу на його знімальну групу в аеропорту Дніпра оператору погрожував особисто бізнесмен Олександр Петровський.

Два судові позови про захист честі, ділової репутації та стягнення моральної шкоди у 2 мільйони гривень отримало видання ZN.ua від колишнього міського голови Києва Леоніда Черновецького. Він оскаржує критику авторів видання на свою адресу. Видання заявило, що готове до судового захисту права на вільне вираження думок авторів у власних матеріалах.

Порушення зафіксовано в семи регіонах. Київ, де зафіксовано 12 випадків, став лідером з порушень свободи слова; два випадки – в Одесі. В інших регіонах – по одному випадку: на Дніпропетровщині, Закарпатті, Львівщині, у Запоріжжі та Кропивницькому.

Утиску своїх прав зазнали п’ять журналісток та четверо журналістів.

Отже, з початку року ІМІ зафіксував 38 випадків порушень свободи слова, 12 випадків перешкоджання, дев’ять випадків обмеження доступу, сім випадків кіберзлочинів, чотири побиття та два – погроз.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці "Барометр свободи слова".

Liked the article?
Help us be even more cool!