ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ДБР не відповіло, чи перевіряє інформацію про бездіяльність поліції під час нападу на групу Ткача

23.02.2022, 16:42
Фото – Українська правда
Фото – Українська правда

Державне бюро розслідувань не повідомило на запит Радіо Свобода, чи перевіряє публічну заяву журналіста “Української правди” Михайла Ткача про те, що поліція не завадила нападу на його знімальну групу.

Про це йдеться у відповіді на запит, яке Радіо Свобода отримало від виконувача обов’язків начальника відділу запитів Управління забезпечення діяльності ДБР Андрія Лесика.

Запит стосувався того, чи відомо ДБР про присутність поліцейських або правоохоронців на місці нападу на журналістів та про їхнє невтручання під час нападу й погроз оператору “Української правди”.

Як пояснили в ДБР, Закон “Про доступ до публічної інформації” не поширюється на доступ до інформації або документів, створених під час здійснення досудового розслідування. Такі відомості можна розголошувати тільки з письмового дозволу слідчого чи прокурора.

Водночас про наявність чи відсутність такого розслідування в бюро не повідомляють.

Журналіст Михайло Ткач повідомив Радіо Свобода, що видання не зверталося безпосередньо до ДБР із заявою щодо поліцейських. Водночас підставою для початку внесення досудового розслідування може бути й самостійне виявлення правоохоронцями публічно поширеної інформації.

Ткач 14 лютого заявив, що напад на його знімальну групу відбувся в присутності поліції, яка не завадила погрожувати журналістам, а потім залишити місце подій.

Він також звернув увагу на те, що правоохоронці досі не оприлюднили звіт щодо нападу, який анонсував голова Нацполіції Ігор Клименко 16 лютого. Тоді він заявляв, що результати поліції в цій справі оприлюднять “завтра”.

Як повідомляв ІМІ, 18 лютого Бабушкінський районний суд Дніпра відпустив під особисте зобов'язання трьох підозрюваних у перешкоджанні журналістам “Української правди” в Дніпрі 13 лютого. 

13 лютого в Дніпрі на території аеропорту невідомі напали на знімальну групу керівника департаменту журналістських розслідувань “Української правди” Михайла Ткача. Погрожуючи ножем, один з чоловіків змусив відеооператора УП Ярослава Бондаренка назвати пароль від телефона і видалив усі відео, що були зняті.

Поліція розпочала два кримінальних провадження за фактом нападу на журналістів “Української правди” на території аеропорту в Дніпрі 13 лютого – перешкоджання професійній діяльності журналістів  (ст. 171 ККУ) та погрози або насильства щодо журналістів (ст. 345-1 ККУ).

УП з'ясувала, що невідомі чоловіки, які напали на знімальну групу “Української правди” в Дніпрі, супроводжували відомого в місті бізнесмена Олександра Петровського на прізвисько Нарік.

Журналіст “Української правди” Михайло Ткач повідомив, що під час нападу на його знімальну групу в аеропорту Дніпра оператору погрожував особисто бізнесмен Олександр Петровський.

Правоохоронці повідомили про підозру трьом особам у справі про напад на журналістів інтернет-видання “Українська правда”. Підозрюваним інкримінують перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, вчиненому групою осіб, незаконному вилученні зібраних журналістами матеріалів і технічних засобів, а також у відкритому викраденні чужого майна (ч. 1 ст. 28 ч. 1 ст. 171, ч. 2 ст. 186 КК України).

“Українська правда” отримала відео з нагрудної камери поліцейського, на якому видно, як бізнесмен Олександр Петровський погрожує журналістам.

Liked the article?
Help us be even more cool!