ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Черновецький позивається до "Дзеркала тижня" та вимагає 2 млн грн

17.02.2022, 18:35
Фото – Главком
Фото – Главком

Колишній міський голова Києва Леонід Черновецький подав до судів два позови проти видання “Дзеркало тижня” про захист честі, ділової репутації та стягнення моральної шкоди у 2 мільйони гривень. 

Про це повідомляється на сайті видання.

Справи одночасно розглядаються у Святошинському районному суді міста Києва (справа №759/16311/21-ц, суддя Ульяновська Оксана Василівна) та Печерському районному суді міста Києва (справа №759/16306/21-ц, суддя Вовк Сергій Володимирович). Черновецький оцінив моральну шкоду у 2 мільйони гривень – кожен позов по 1 мільйону. 

У першому позові оскаржується новина з тексту “Чи відбере Зеленський столицю?” редактора відділу політики Інни Ведернікової від 5 травня 2021 року. Позивача не задовольнило таке судження автора: “Але тут важливо нагадати, що основним аргументом, котрий дозволив Януковичу легітимізувати своє рішення в очах громадян, була антикорупційна кампанія силовиків та команди Попова, які розпочали активне викриття діянь Черновецького. Конституція – ніщо, справедливість – усе. Влада показово повертала в комунальну власність міста украдені Черновецьким активи. Що вона з ними робила потім – тема не цього матеріалу. Однак точно привід боятися для Кличка”, – додає Ведернікова”.

Другий позов стосується цитати з публікації того ж автора від 12 червня 2021 року “Влада чи гаманець?” такого змісту: “Алла Шлапак – ексспівголова фракції “Блок Леоніда Черновецького” (на пару з Денисом Комарницьким), хранителька “сіток” Черновецького – не випадкова людина в команді Тимошенко”.

Видання зазначає, що Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод майже не надає можливостей для обмеження свободи вираження поглядів, коли йдеться про виступи політиків або про питання, що становлять суспільний інтерес. 

“Крім того, межа допустимої критики щодо такої публічної особи, як політик, є ширшою, ніж щодо приватної особи. На відміну від останнього перший неминуче та свідомо йде на те, щоб усі його слова та вчинки були об'єктом пильної уваги з боку журналістів та широкого загалу, тому має виявляти більшу толерантність”, – зазначає редакція

Крім того, редакція зауважує, що “видання уважно стежило за подіями, що відбуваються у столиці під час каденції позивача та першим опублікувало інформацію про масштаби порушень. Редакція відкрита до співпраці, однак ми готові до судового захисту права на вільне вираження думок наших авторів у власних матеріалах. Цензура як перешкоджання свободі думки і слова, вільному вираженню думок та переконань в Україні заборонена законодавством”.

Редакція “Дзеркала тижня” заявляє, що не вбачає підстав для втручання в авторську і журналістську діяльність своїх співробітників та внесення змін до текстової частини авторських статей на вимогу політичних і публічних осіб.

Видання готове до судового захисту права на вільне вираження думок авторів у власних матеріалах та інформуватиме щодо перебігу розгляду вказаних позовів.

Liked the article?
Help us be even more cool!