ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Я б ніколи не подумала, що англійська мені буде потрібна для рекрутингу іноземців для ЗСУ, – Ірина Сампан

21.09.2022, 10:11

Військова кореспондентка Ірина Сампан в перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну долучилася до створення іноземного легіону та рекрутингу бійців з-за кордону. 

В інтерв'ю ІМІ вона розповіла, що це сталося після того, як її попросили супроводити з Грузії до України шістьох грузинських добровольців.

“Я зрозуміла, що в мене це виходить, що я маю відповідні скіли. По-перше, це англійська. Я зараз сміюся, що я б ніколи не могла подумати, що англійська мені буде потрібна для рекрутингу іноземців. Друге – організація. Я була керівницею ЗМІ. У мене є комунікативні навички. Я змогла зібрати команду – англомовну команду студентів, які сиділи добровільно на телефоні. Я зрозуміла, як потрібно вибудувати комунікацію, структуру у форматі “питання-відповідь”. У мене були знання з геополітики, і я розуміла, з яких країн ми не можемо брати рекрутів”, – розповіла журналістка.

За її словами, іноземний легіон не приймав добровольців із країн ОДКБ, країн, які наближені до Росії, або до Ірану, або до Сирії.

“Китайців також ми не брали. Корейці писали, але китайці, здається, жодного разу і не писали. Зрозуміло, що це могла бути Вірменія, Білорусь, Росія, Казахстан, тобто країни ОДКБ або СНД, які залишилися сателітами Росії”, – згадує журналістка.

Ірина постійна була на зв'язку з командиром, який ставив завдання, надавав опис бійців, які потрібні легіону. 

“Спочатку приймали без досвіду – просто всіх, хто хотів. Потім ми встановили щільніший фільтр – ми брали людей тільки з досвідом, тому що розуміли: у нас немає ресурсів їх навчати. Є ресурси, щоб їх злагодити й щоб вони якнайшвидше почали виконувати завдання. Це була цілодобова робота. До того ж я виконувала обов'язки пресофіцера цього легіону: я координувала пресу, яка приїжджала знімати. У нас була настільки різнобарвна картина і люди з усього світу, і потім ще й журналісти з усього світу хотіли знайти своїх співгромадян, які приїхали до України. Ми мали давати цю контрпропаганду, що за нас воює увесь світ”, – пояснює Ірина Сампан.

Двічі до легіону зверталися російські військові: хотіли разом воювати проти путінського режиму. Принаймні так казали.

“Але ми поставили їм декілька питань. Принципових. На які вони не змогли відповісти. Типу, чи Крим наш – це вже не принципове питання, це вже стале, аксіома. Ми вже про це навіть не питали. Ми запитували, хто розв'язав війну, хто буде покараний, як вони ставляться до тих чи інших речей. Позиція була така, що це все Путін і його оточення. І жодних натяків, що російській народ і російські військовослужбовці, які виконують накази, а ти – один з таких військовослужбовців, не було. І тому ми їм відмовили. Ми пояснили, що ми перепрошуємо, але нашим бійцям буде некомфортно служити з російським військовослужбовцем, вони не зможуть вам довіряти. Тому, якщо хочете перейти на наш бік, пишіть нашим спецслужбам”, – додала журналістка.

Коли потік добровольців зменшився, легіон відкрив набір інструкторів, а набір бійців закрив. Нині Ірина повернулася в журналістику, але тримає зв'язок із легіоном і за потреби допомагає журналістам комунікувати з ним.

Liked the article?
Help us be even more cool!