ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова пропонує створити Радіо Вільна Росія

30.01.2023, 11:39
Фото – rmx.news
Фото – rmx.news

Віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова пропонує створити європейський медіапроєкт, за допомогою якого незалежні російські журналісти могли б робити репортажі без цензури з боку Кремля. Про це вона сказала під час виступу в столиці Естонії Таллінні, повідомляє Радіо Свобода.

"Я хочу запустити проєкт "Радіо Вільна Росія", – сказала Юрова, маючи на увазі європейський аналог Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода, заснованого США на початку 1950-х років для протидії радянській пропаганді та подання непідцензурних новин під час холодної війни. 

Це означало б не створення абсолютно нової радіостанції, сказала віцепрезидентка Єврокомісії, а радше платформи для "підтримки тих, хто вже багато робить… щоб вони могли створювати більше контенту та поширювати його ширше без будь-якого редакторського втручання".

За її словами, багато незалежних журналістів були витиснуті з Росії після її вторгнення в Україну, і тому кілька видань, таких як "Новая газета", тепер працюють у ЄС, надаючи "унікальну можливість".

"Нам потрібно створити умови для того, щоб вони працювали та розповідали про події в ЄС, які вони бачать і відчувають, своїй російській аудиторії. Це не лише моральний обов’язок, це в наших власних інтересах", – вважає Юрова.

Нагадаємо, російська влада ухвалила закон, який передбачає кримінальну відповідальність за поширення "навмисно неправдивої" інформації про російські збройні сили на початку березня 2022 року. Це сталося лише через кілька днів після того, як президент Росії Володимир Путін наказав розпочати повномасштабне вторгнення в Україну. Максимальне покарання за законом – 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв ІМІ, Латвія анулювала ліцензію на мовлення телеканалу "Дождь" 6 грудня 2022 року через загрозу національній безпеці та громадському порядку. Через це "Дождь" став недоступний в Литві й Естонії.

1 грудня 2022 року ведучий програми "Здесь и сейчас" на телеканалі "Дождь" Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням. Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що "Дождь" "не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами".

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко відреагував на заяву ведучого "Дождя" про нібито допомогу телеканалу російським військовим.

"Коли "хороші руські" допомагають "поганим руськім" – чи може світ зрозуміти нарешті, що всі вони однакові? ТК "Дождь" забезпечує всім необхідним окупантів, яким некомфортно воювати на нашій землі", – написав Ткаченко в телеграм-каналі.

Liked the article?
Help us be even more cool!