ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вартість Х за рік після купівлі Маском впала на 55%

31.10.2023, 11:41
Фото – Gonzalo Fuentes / Reuters
Фото – Gonzalo Fuentes / Reuters

Вартість соцмережі Х (Twitter) після купівлі Ілоном Маском за рік впала на 55%. Про це повідомляє The Verge з посиланням на внутрішні документи компанії, які видання переглянуло.

Торік Маск придбав соцмережу за $44 млрд, а зараз він вважає, що вона коштує $19 мільярдів. 

Так, 30 жовтня співробітники Х отримали свою частку акцій компанії, розраховану з вартості $19 мільярдів (тобто $45 за акцію). У такий спосіб ціна, за яку Маск спершу придбав компанію, впала на 55%. 

У документах ідеться, що “справедлива ринкова ціна однієї акції визначається радою директорів з огляду на низку факторів у спосіб, що не суперечить відповідним правилам оподаткування” (Маск є гендиректором Х і досі не створив офіційної ради директорів).

Ставши власником Twitter, Маск заявляв, що хоче побудувати компенсаційний план компанії, спираючись на модель SpaceX, яка теж є приватним бізнесом, але дозволяє співробітникам продавати свою частку акцій зовнішнім інвесторам. Акції, надані працівникам Х, називаються обмеженими фондовими одиницями. Ці одиниці треба заробити протягом чотирьох років з дати надання, а щоб вони були оподатковані як прибуток, потрібна “подія, що надасть їм ліквідності”, наприклад IPO чи продаж компанії, пояснюють внутрішні документи. (Про те, що Х оцінює себе в $19 мільярдів, вперше повідомило видання Fortune.)

Як пише видання, до 30 жовтня співробітники Х працювали, не знаючи, скільки коштує компанія після переходу у власність Маска. 

Водночас один з основних інвесторів Fidelity, який допоміг Маску придбати соцмережу, вважає, що вартість X на 65% менша, ніж на момент купівлі.

Ілон Маск купив Twitter наприкінці жовтня 2022 року за угодою на $44 мільярди. Він це зробив після того, як 12 липня компанія Twitter подала до суду на нього, щоб змусити його завершити виконання раніше укладеної угоди з придбання соцмережі.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!