ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні запускають подкаст про злочини росіян проти української культурної спадщини

30.09.2022, 10:56
Фото – gwaramedia.com
Фото – gwaramedia.com

В Україні запускають наративний документальний подкаст про злочини росіян проти української культурної спадщини під назвою "Чому вони крадуть".

Цей проєкт – ініціатива кінокомпанії 435 FILMS. У подкасті досліджуватимуть крадіжки росіян, які свідомо спустошують і привласнюють українську культуру, розповідає продюсерка подкасту Анна Паленчук, пише "Українська правда".

Вона зазначила, що російські окупанти знищили вже сотні об'єктів культурного надбання України, захопили музей зі скіфським золотом у Мелітополі; вивезли з Маріуполя витвори мистецтва, які зберігалися в місцевих краєзнавчому та художньому музеях; викрали цінну колекцію медальєрного мистецтва Юхима Харабета тощо.

"Мета, якою живе наша команда, полягає в тому, аби разом з репараціями після підписання мирного договору росія також повернула нам культурні цінності, які зараз перебувають на її території.

Це і золото з українських курганів, і Вишгородська ікона Божої Матері, і Конституція Пилипа Орлика, і спадщина Мазепи, і козацькі клейноди, і картини Шевченка – численні безцінні  артефакти", – розповідає Паленчук.

Команда проєкту провела низку консультацій з експертами з музеєзнавства, історії та археології, серед яких Антон Дробович, Юрій Болтрик, Ольга Ковалевська, Дмитро Коваль, Діана Клочко, Максим Блакитний та Олександр Любишко.

У випусках подкасту можна буде почути думки юристів, активістів, директорів музеїв, заповідників, а також політиків, які розповідатимуть про мотиви крадіжок росіян та ознайомлять слухачів з доказовою базою. Також у проєкті озвучуватимуть можливі шляхи повернення втрачених українських цінностей.

"У цьому подкасті ми нагадуємо про те, скільки всього в нас вкрали й скільки нам потрібно повернути, розповідаємо про багату та розмаїту українську культуру, яку росія роками намагалася перетворити на "шароварщину"‎, – наголошує режисер проєкту Корній Грицюк.

Подкаст міститиме п’ять епізодів по 20 хвилин, які будуть опубліковані впродовж жовтня. Перший епізод подкасту про вкрадене Скіфське золото можна буде послухати вже із 6 жовтня на сайті "Української правди" в розділі "Подкасти", а також у застосунках Apple Podcast, Google Podcast, Spotify.

Як повідомляв ІМІ, YouTube створив спеціальну сторінку для подкастів. Поки що нова функція доступна лише на території США.

Liked the article?
Help us be even more cool!