ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ООН закликали забезпечити неупереджене розслідування вбивства Шеремета

21.07.2020, 10:02
Фото – Reuters
Фото – Reuters

В Організації Об’єднаних Націй закликали українську владу забезпечити неупереджене розслідування і справедливий судовий процес у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, повідомляє Радіо Свобода.

"Ми закликаємо владу забезпечити притягнення до відповідальності в цій гучній справі, одночасно забезпечуючи всі гарантії ефективного і неупередженого розслідування і справедливий судовий процес для обвинувачених", – йдеться в заяві Моніторингової місії ООН з прав людини у фейсбуці.

У заяві вказується, що, хоча доступ до суду був обмежений унаслідок пандемії COVID-19, міжнародні стандарти з прав людини вимагають, що судові слухання мають бути публічними, якщо немає конкретної причини, щоб цього не було.

"Ми наполегливо закликаємо суд забезпечити доступ до слухань усім журналістам і зацікавленим представникам громадськості, зокрема за допомогою трансляцій у режимі онлайн", – йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначається, що деякі журналісти, які висвітлюють судовий процес, стикалися з погрозами або зазнавали нападів у присутності поліції з боку протестувальників, що підтримують підозрюваних на суді.

"Ми закликаємо владу гарантувати безпеку присутніх на судах і притягнути винних у цих атаках до відповідальності", – вказали в місії ООН з прав людини.

Як повідомляв ІМІ, Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. 

Того ж дня на брифінгу за участю президента Володимира Зеленського заступник голови Національної поліції – начальник кримінальної поліції Євген Коваль назвав п'ятьох підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета: сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко, військовий медик Яна Дугарь, волонтер Юлія Кузьменко та ветерани збройного конфлікту на Донбасі Інна і Владислав Грищенки.

Коваль повідомив, що вибухівку під автомобіль журналіста Павла Шеремета підклали музикант і доброволець АТО Андрій Антоненко та лікарка й волонтерка Юлія Кузьменко.

Слідство вважає основною версією вбивства журналіста Павла Шеремета дестабілізацію соціально-політичної ситуації в країні.

21 травня фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь – змінили підозри.

22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства Шеремета.

1 червня слідчі Нацполіції відкрили для ознайомлення 38 томів матеріалів досудового розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета адвокатам підозрюваних Яни Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!