ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Італії суд продовжить розгляд апеляції в справі Марківа

03.11.2020, 10:12
Віталій Марків у суді в Мілані, Італія, 1 жовтня 2020 року, фото – radiosvoboda.org
Віталій Марків у суді в Мілані, Італія, 1 жовтня 2020 року, фото – radiosvoboda.org

Сьогодні, 3 листопада, в апеляційному суді присяжних Мілана відбудеться вирішальне засідання щодо розгляду оскарження вироку 31-річному українському військовому Віталію Марківу, повідомляє Радіо Свобода.

Під час першої частини засідання сторони обміняються репліками за підсумками судових дебатів, які завершилися 23 жовтня підсумковою промовою адвокатів захисту.

Після цього двоє суддів і шестеро присяжних засідателів зберуться в нарадчій кімнаті для обговорення подальших дій, а саме – оголосити остаточний вердикт чи проміжне рішення. Гіпотетично вони мають три варіанти:

  • скасувати вирок попереднього суду в Павії і остаточно виправдати Віталія Марківа, як вимагає сторона захисту бійця та Україна;
  • підтвердити цілком і повністю вердикт суду першої інстанції, як цього просить генеральна прокуратура Мілана;
  • підтвердити вирок присяжних у Павії, але змінити формулювання злочину та скоротити термін покарання Марківа.

У разі відмови від одного з цих варіантів суд може схилитися до четвертого, проміжного рішення: долучити до матеріалів справи нові виправдувальні докази від захисту й заслухати нових свідків або ж провести додаткове розслідування з виїздом на місце інциденту та проведенням балістичної та звукової експертиз, як просить сторона захисту. За такого розвитку ситуації апеляційний процес затягнеться.

Як повідомляв ІМІ, 15 жовтня апеляційний суд Мілана прийняв новий переклад слів нацгвардійця Віталія Марківа про загибель італійського репортера Андреа Роккеллі. Йдеться про фразу “вбили журналіста”, яку отримали під час прослуховування гвардійця Марківа в СІЗО і намагались інтерпретувати як “я вбив”.

Згідно з новим перекладом розмови Віталія Марківа зі співкамерником у липні 2017 року, він не говорив: “Ми прибрали репортера”, а сказав: “У 2014 був убитий італійський репортер, і тепер провину хочуть покласти на мене”.

1 жовтня апеляційний суд у Мілані (Італія) призначив додаткові експертизи в справі українського нацгвардійця Віталія Марківа. 

29 вересня в Мілані розпочався розгляд апеляції в його справі.

5 червня 2020 року під час доповіді у Верховній Раді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що слідчий експеримент, проведений Міністерством внутрішніх справ України в справі Віталія Марківа, доводить його непричетність до вбивства італійського фотографа. 

У травні 2020 року в Слов’янську (Донецька область) група експертів провела слідчий експеримент у кримінальному провадженні Нацполіції про обставини загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова. Попередній висновок свідчить про те, що постріли лунали з місця, яке контролювали бойовики

12 липня 2019 року суд в італійському місті Павія засудив Марківа до 24 років ув’язнення.

Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, було заарештовано 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність. Його адвокат Рафаелле Делла Валле вважає обвинувачення проти Віталія Марківа безпідставними, а слідство упередженим. Україна також заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягає на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!