ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У справі Марківа призначено додаткові експертизи – Аваков

02.10.2020, 11:11
Фото – МВС
Фото – МВС

Апеляційний суд у Мілані (Італія) призначив 1 жовтня додаткові експертизи в справі українського нацгвардійця Віталія Марківа, засудженого до 24 років позбавлення волі за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році. 

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков після засідання суду, повідомляється на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

“Адвокати з нашої сторони свої позиції заявили, призначена додаткова експертиза. Сторона обвинувачення намагається інтерпретувати непрямі слова Марківа з прослуховування в тюрмі. Ніби було сказано “вбили журналіста”, а намагаються інтерпретувати ніби “я вбив”, – зазначив Арсен Аваков.

За його словами, українська сторона передала суду весь пакет експертиз.

“Ми провели експеримент у той же період, коли загинули Миронов і Рокеллі. Наполягаємо, що автомат не може стріляти на 1500 м і при цьому вбивати прицільно. І Рокеллі, і Миронов не були в прямій видимості. Хочемо, аби також долучили записи, які надав Рігалон: там видно і чутно стрільбу, яка відбувалася в 200 м, а не з боку гори Карачун”, – сказав міністр.

“Крім того, ми знайшли записку в кишені Миронова, де він переписувався з прессекретарем “ДНР” Хорошевою. Вони домовлялися з нею про зустріч із Гіркіним. Тому ми не виключаємо думку, що це була провокація – відправити іноземців під вогонь, а потім всю провину покласти на Україну”, – зауважив Аваков.

Також він зазначив, що офіційно було запропоновано італійській стороні приїхати на місце подій, проте ніхто жодного разу не приїхав.

“На мій погляд, це порушує права на захист, і рішення суду першої інстанції було висене на емоціях”, – сказав він.

Крім того, Арсен Аваков зазначив, що 30 вересня проходила пресконференція родичів загиблого Андрія Миронова. Вони не задоволені вироком Марківу і вважають його недійсним.

Наступне засідання апеляційного суду призначено на 15 та 23 жовтня.

Як повідомляв ІМІ, 29 вересня в Мілані (Італія) розпочався розгляд апеляції в справі нацгвардійця Віталія Марківа, засудженого до 24 років позбавлення волі за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.

5 червня 2020 року під час доповіді у Верховній Раді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що слідчий експеримент, проведений Міністерством внутрішніх справ України в справі Віталія Марківа доводить його непричетність до вбивства італійського фотографа. 

У травні 2020 року в Слов’янську (Донецька область) група експертів провела слідчий експеримент у кримінальному провадженні Нацполіції про обставини загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова 24 травня 2014 року. Попередній висновок свідчить про те, що постріли лунали з місця, яке контролювали бойовики

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на вирок військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу, якого в Італії позбавили волі строком на 24 роки. Її розгляд Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

12 липня 2019 року суд в італійському місті Павія засудив до 24 років ув’язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.

Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, було заарештовано 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність. Його адвокат Рафаелле Делла Валле вважає обвинувачення проти Віталія Марківа безпідставними, а слідство упередженим. Україна також заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягали на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

Liked the article?
Help us be even more cool!