ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Слідчий експеримент у справі Марківа: озвучено попередній висновок

27.05.2020, 10:01
Фото – Natalya Kudryk, Радіо Свобода
Фото – Natalya Kudryk, Радіо Свобода

У Слов’янську (Донецька область) група експертів провела слідчий експеримент у кримінальному провадженні Нацполіції про обставини загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова 24 травня 2014 року.

Попередній висновок свідчить про те, що постріли лунали з місця, яке контролювали бойовики, передає УНН з посиланням на телеканал “Україна”.

"...Вимірювалися координати точок на Карачуні, були зафіксовані координати окопу, у якому сидів Марків... вимірювалися координати точок, де сиділи журналісти й так само там, де (були. – Ред.) ймовірні сепаратисти", – повідомив представник Київського НДІ судових експертиз Віктор Шевчук.

Як зазначено в сюжеті, щоб досягти об’єктивності, експерти стріляли з автомата з різних точок та порівнювали звук, аби визначити відстань та місце, з якого лунали постріли.

Попередній висновок свідчить про те, що постріли лунали з місця, яке контролювали бойовики.

За словами експертів, "від місця, де ховалися журналісти, до місця, звідки вели вогонь, до 400 метрів – 200–300 метрів. Марків же знаходився на відстані 1,8 тис. метрів – на горі Карачун”.

Експерти переконані, що Марків не міг бачити журналістів і не міг стріляти в них чи корегувати вогонь.

"Ми перевірили автомат, точнісінько такий, який був у Марківа, – це автомат АКМ, 5,45 з коліматорним прицілом. Ми можемо точно встановити, що він навіть через приціл не бачив, що робиться на дорозі”, – резюмував Шевчук.

Як повідомляв ІМІ, 20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на вирок військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу, якого в Італії позбавили волі строком на 24 роки. Її розгляд Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

12 липня 2019 року суд в італійському місті Павія засудив до 24 років ув’язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.

Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, було заарештовано 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність. Його адвокат Рафаелле Делла Валле вважає обвинувачення проти Віталія Марківа безпідставними, а слідство упередженим. Україна також заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягали на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

24 вересня 2019 року Президент України Володимир Зеленський запропонував Прем’єр-міністру Італії Джузеппе Конте створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин смерті італійського журналіста Андреа Роккеллі. Він зазначив, що очікує всебічного та об’єктивного розгляду справи засудженого в Італії Віталія Марківа.

11 жовтня 2019 року Міністерство внутрішніх справ повідомило, що допоможе оскаржити в апеляційному суді рішення в справі нацгвардійця Віталія Марківа, засудженого в Італії до 24 років ув'язнення.

Liked the article?
Help us be even more cool!