ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Слідчий експеримент доводить непричетність Марківа до вбивства журналіста – Аваков

05.06.2020, 11:57
Фото – Natalya Kudryk, Радіо Свобода
Фото – Natalya Kudryk, Радіо Свобода

Слідчий експеримент, проведений Міністерством внутрішніх справ України в справі українського нацгвардійця Віталія Марківа, якого засудили за вбивство італійського фотографа на Донбасі, доводить його непричетність до вбивства. 

Про це 5 червня під час доповіді у Верховній Раді заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє Громадське.

“Ми поновили торік розслідування щодо обставин вбивства Роккеллі. Цього року декілька тижнів тому був слідчий експеримент, який 100% доводить, що Марків не міг фізично чи на відстані бути причетним до цього вбивства”, – розповів міністр.

Аваков зазначив, що Україна очікує на завершення карантину в Італії, адже після нього оголосять засідання Апеляційного суду.

“Ми впевнені, що у нас хороші позиції (у суді. – Ред.)... Ми вважаємо, що Марків буде вільний. Я дуже хочу, щоб це сталося найближчими місяцями”, – додав Аваков.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2020 року у Слов’янську (Донецька область) група експертів провела слідчий експеримент у кримінальному провадженні Нацполіції про обставини загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова 24 травня 2014 року. Попередній висновок свідчить про те, що постріли лунали з місця, яке контролювали бойовики

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на вирок військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу, якого в Італії позбавили волі строком на 24 роки. Її розгляд Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

12 липня 2019 року суд в італійському місті Павія засудив до 24 років ув’язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.

Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, було заарештовано 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність. Його адвокат Рафаелле Делла Валле вважає обвинувачення проти Віталія Марківа безпідставними, а слідство упередженим. Україна також заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягали на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

24 вересня 2019 року Президент України Володимир Зеленський запропонував Прем’єр-міністру Італії Джузеппе Конте створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин смерті італійського журналіста Андреа Роккеллі. Він зазначив, що очікує всебічного та об’єктивного розгляду справи засудженого в Італії Віталія Марківа.

11 жовтня 2019 року Міністерство внутрішніх справ повідомило, що допоможе оскаржити в апеляційному суді рішення в справі нацгвардійця Віталія Марківа, засудженого в Італії до 24 років ув'язнення.

Liked the article?
Help us be even more cool!