ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ув’язнений в окупованому Криму журналіст Єсипенко зазнає психологічного тиску – дружина

10.05.2023, 14:18
Владислав Єсипенко в Сімферопольському районному "суді", 13 грудня 2021 року. Фото – "Ґрати"
Владислав Єсипенко в Сімферопольському районному "суді", 13 грудня 2021 року. Фото – "Ґрати"

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну співробітники Керченської виправної колонії №2 уважно стежать за поведінкою та словами журналіста Владислава Єсипенка, розповіла Об’єднанню родичів політв’язнів Кремля його дружина Катерина.

Вона пояснила, що зараз комунікація з ним тільки одностороння.

"Він телефонує не частіше, ніж раз на місяць. Його розмови із захисником відбуваються в присутності інспектора колонії, що порушує адвокатську таємницю. Через російський закон про фейки від 4 березня 2022 року ми з адвокатом під час розмов з Владиславом намагаємося не називати цю війну війною та уникаємо цієї теми в принципі. Адже розуміємо, що одна невдало сказана фраза може привести до переведення мого чоловіка до більш суворих умов утримання або порушення адміністративної справи", – повідомила дружина журналіста.

Вона додає, що розмови з чоловіком відбуваються через тюремний зв’язок і прослуховуються адміністрацією колонії. Також журналіст зауважує, що інші ув'язнені нібито стежать за ним і намагаються "зловити на слові".

"Чоловік казав, що ледве не кожен тиждень його викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб він не говорив нічого зайвого мені та адвокату. Управління колонії боїться, що ми звернемося до омбудсмана, до правозахисників, що спричинить перевірку", – додає дружина Єсипенка.

Як повідомляв ІМІ, 18 серпня 2022 року підконтрольний Росії Верховний суд Криму пом'якшив вирок Владиславу Єсипенку із шести до п'яти років колонії загального режиму. Також Єсипенко повинен буде сплатити штраф у розмірі 110 тис. російських рублів. 

Єсипенка утримують у "виправній колонії №2 Управління ФСВП у Республіці Крим та м. Севастополі" в Керчі.

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

Владислава Єсипенка затримали 10 березня 2021 року. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту "інкримінували" збір інформації "в інтересах спецслужб України", зокрема Служби зовнішньої розвідки. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко "здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму".

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ рф застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

У грудні 2022 року Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру оперативнику ФСБ Росії, який причетний до катування та незаконного ув’язнення Владислава Єсипенка. Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Liked the article?
Help us be even more cool!