ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру ефесбівцю, причетному до катування Єсипенка

21.11.2022, 15:34
Фото – FSB / TASS/Радіо Свобода
Фото – FSB / TASS/Радіо Свобода

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру оперативнику ФСБ Росії, який причетний до катування та незаконного ув’язнення журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці прокуратури.

Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

За даними слідства, громадянин РФ, обіймаючи посаду “старшого оперуповноваженого УФСБ Росії в Республіці Крим та м. Севастополі”, реалізував політику Росії щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.

Зокрема, у березні 2021 року біля села Перевальне підозрюваний незаконно затримав Єсипенка, що декілька останніх місяців перебував у Криму з робочим візитом. Коли оперативник провів огляд автівки журналіста, то нібито “виявив” у ній вибуховий пристрій. Без жодного процесуального оформлення, підозрюваний затримав журналіста та разом з іншими “правоохоронцями” перевіз його до Бахчисарая, помістивши водночас до підвалу. 

“Застосовуючи фізичну силу, електричний струм та моральний тиск, “правоохоронці” змусили затриманого зізнатися в злочині, якого він не вчиняв, а саме в незаконному виготовленні, переробленні чи ремонті вибухових пристроїв. Також його змусили підписати заздалегідь підготовлені вказаним оперативником процесуальні документи та вказати місце розташування тайника з вибухівкою. За версією окупантів, саме там Єсипенко дістав компоненти для гранати, що ніби виявили в його автомобілі”, – зазначає слідство.

Таким чином, зауважує прокуратура, підозрюваний порушив заборони, передбачені Конвенцією про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а також порушив закони та звичаї війни.

Як повідомляв ІМІ, 18 серпня 2022 року підконтрольний Росії Верховний суд Криму пом'якшив вирок Владиславу Єсипенку із шести до п'яти років колонії загального режиму. Також Єсипенко повинен буде сплатити штраф у розмірі 110 тис. російських рублів. 

Єсипенка утримують у “виправній колонії №2 Управління ФСВП у Республіці Крим та м. Севастополі” в Керчі.

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

Владислава Єсипенка затримали 10 березня 2021 року. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту “інкримінували” збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ рф застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

Liked the article?
Help us be even more cool!