ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді Європи занепокоєні незавершеним розслідуванням убивства Гонгадзе

04.12.2020, 10:15
Фото – dw.com
Фото – dw.com

Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ) розглянув імплементацію українською владою рішення Європейського суду з прав людини в справі “Гонгадзе проти України” та висловив занепокоєння щодо незавершеного розслідування через 20 років після вбивства журналіста.

Про це йдеться в рішенні комітету, повідомляє Укрінформ

КМРЄ з “глибоким занепокоєнням” зазначив, що через 20 років після викрадення і вбивства Гонгадзе провадження в справі досі не завершилося. Також не досягнуто відчутного прогресу ні в завершенні касаційного провадження, пов’язаного з Пукачем, одним з винних у вбивстві, ні в кримінальному розслідуванні за фактом підбурювання та організації вбивства.

Комітет закликав українську владу якнайшвидше надати інформацію про результати касаційного провадження стосовно вироку, ухваленого щодо Пукача. Також в КМРЄ висловили сподівання, що провадження буде швидко завершене, оскільки воно вже три роки чекає розгляду у Верховному Суді.

Члени комітету наполегливо закликали владу України забезпечити якнайшвидше завершення розслідування за фактом підбурювання та організації вбивства відповідно до стандартів Конвенції з прав людини.

Також комітет закликав надати детальну інформацію про стан та очікувані терміни розслідування, беручи до уваги серед іншого передання справи Державному бюро розслідувань.

Нагадаємо, 1–3 грудня в межах справи Гонгадзе в Раді Європи розглянули вжиті урядом України заходи з реагування на порушення Європейської конвенції з прав людини в частині “убивства журналістів та недостатності ефективних розслідувань”.

На попередньому розгляді цієї справи в листопаді 2019 року Комітет міністрів РЄ висловив розчарування, що після 18 років розслідування обставин загибелі журналіста Георгія Гонгадзе організаторів і замовників убивства досі не виявлено.

Мирослава Гонгадзе, дружина журналіста Георгія Гонгадзе, у 2005 році звернулася до Європейського суду з прав людини з позовом у зв’язку з неналежним розслідуванням із боку Української держави справи щодо зникнення та вбивства чоловіка.

Як повідомляв ІМІ, Георгій Гонгадзе (1969–2000) – український журналіст, засновник та перший головний редактор інтернет-видання “Українська правда”. 16 вересня 2000 року журналіст зник.

2 листопада 2000 року в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдене тіло, в якому друзі й родичі впізнали журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердили, що це тіло Гонгадзе. Однак лише в лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею “Навмисне вбивство”, а у вересні 2002 року визнала, що знайдене в Таращанському лісі тіло належить Гонгадзе.

У 2009 році в Київській області були знайдені рештки черепа, які належали зниклому журналісту. Проте мати Георгія Гонгадзе до останнього не вірила, що знайдені останки належать її синові, тому його поховали лише 22 березня 2016 року.

15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Олександра Поповича та Миколу Протасова – і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

Один із викрадачів Георгія – Микола Протасов – помер у колонії наприкінці березня 2015 року. 

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Олексія Пукача до довічного тюремного ув’язнення за вбивство Гонгадзе. Захист Пукача оскаржив рішення суду. 

6 грудня 2016 року Апеляційний суд Києва визнав законним вирок про довічне тюремне ув'язнення для Олексія Пукача.

Утім, крапку в цій резонансній справі ще не поставлено: не лише непокараними, а й неназваними залишаються замовники вбивства журналіста.

Liked the article?
Help us be even more cool!