ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Мінську заарештували колишнього фотографа Радіо Свобода

07.02.2022, 10:00
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

У Мінську заарештували колишнього фотографа білоруської служби Радіо Свобода Влада Гридзіна, повідомляє Радіо Свобода.

Його арештували минулого тижня, зараз він перебуває в СІЗО на вулиці Окрестіна в Мінську. Родичі фотографа повідомили Радіо Свобода, що судове засідання в цій справі відбудеться сьогодні, 7 лютого.

Білоруська асоціація журналістів (БАЖ) також повідомила, що поліція заарештувала Гридзіна. Фотограф перестав виходити на звʼязок 4 лютого, за словами його родичів, які 6 лютого прийшли до нього додому і побачили ознаки обшуку. Вони сказали, що речі були розкидані на підлозі, а ноутбук і камера зникли.

Гридзін працював фотокореспондентом Білоруської служби Радіо Свобода до 29 серпня 2020 року, коли влада скасувала його акредитацію. Відтоді він працював фрілансером. У Білоруській асоціації журналістів повідомили, що адвокат Гридзіна не зміг зустрітися зі своїм клієнтом.

Як повідомляв ІМІ, 23 грудня 2021 року у Білорусі затримали журналіста білоруської служби Радіо Свобода Олега Груздиловича, він перебіває в СІЗО №1 Мінська. 

Груздилович є підозрюваним у кримінальній справі про організацію та підготування дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них (стаття 342 КК). Ця стаття передбачає до чотирьох років позбавлення волі.

16 липня 2021 року в Мінську затримали на 10 діб журналістів білоруської служби Радіо Свобода – Олега Груздиловича, Інну Студзинську та Олеся Дащинського. У їхніх квартирах провели обшуки. У 2020 році цих журналістів позбавили акредитації МЗС. 

16 липня 2021 року в Мінську в офісі білоруської служби Радіо Свобода під час обшуку силовики виламали кілька дверей та винесли з приміщення техніку.

Правозахисні організації Білорусі визнали політв’язнями затриманих журналістів Радіо Свобода Олега Груздиловича, Інну Ставинську та Олеся Дащинського.

23 грудня 2021 року Міністерство внутрішніх справ Білорусі визнало "екстремістським формуванням" інтернет-ресурси білоруської служби Радіо Свобода.

3 грудня 2021 року Центральний районний суд Мінська визнав "екстремістськими матеріалами" інформаційну продукцію телеграм-каналу "Радіо Свобода – Білорусь", його аналоги в соціальних мережах та на відеохостингу YouTube.

Зараз режим Лукашенка переслідує журналіста білоруської служби РС Андрія Кузнечика, якого 25 листопада в Мінську затримали силовики.

6 грудня 2021 року рідні фрілансера білоруської служби Радіо Свобода Андрія Кузнечика повідомили, що його не звільнили після адміністративного арешту, що тривав 10 днів.

14 грудня 2021 року в Білорусі фрілансера-консультанта Радіо Свобода та адміністратора опозиційного телеграм-каналу "РБ головного мозку" Ігоря Лосика засудили до 15 років колонії посиленого режиму.

Liked the article?
Help us be even more cool!