ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники визнали затриманих журналістів Радіо Свобода політв’язнями

21.07.2021, 11:45
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Правозахисні організації Білорусі визнали політв’язнями затриманих журналістів Радіо Свобода Олега Груздиловича, Інну Ставинську та Олеся Дащинського. 

Про це йдеться в спільній заяві кількох організацій, повідомляє Радіо Свобода.

Крім того, активісти визнали політичними ув’язненими журналістів каналу “Белсат”, а також експертку у сфері державного управління Тетяну Кузіну, затриману 29 червня, та редакторку ресурсу “Наша думка”, політичну аналітикиню Валерію Костюгову, яку заарештували 30 червня.

“Ми переконані, що позбавлення свободи Тетяни Кузіної, Валерії Костюгової, Олега Груздиловича, Інеси Студзинської, Олеся Дащинського, Ігоря Ільяша, Ганни Галети застосоване виключно через їхні переконання, а також у зв’язку з ненасильницьким висловленням думки та інформації, гарантованим Міжнародним договором про громадянські та політичні права та Європейською конвенцією з прав людини й основних свобод, а вони самі є політичними ув’язненими”, – йдеться в заяві правозахисників.

Заяву підписали представники правозахисного центру “Вясна”, Білоруського Гельсінського комітету, Білоруського ПЕН-центру, Білоруської організації журналістів та інших об’єднань.

Як повідомляв ІМІ, 20 липня стало відомо, що в Мінську (Білорусь) затримали на 10 діб журналістів білоруської служби Радіо Свобода – Олега Груздиловича та Олеся Дащинського.

Минулого року цих журналістів позбавили акредитації МЗС.

Журналістів Олега Груздиловича, Інну Студзинську, Олеся Дащинського, які багато років працювали на Радіо Свобода, затримали 16 липня. У їхніх квартирах провели обшуки. Родичам і колегам досі невідомо, в чому звинувачуються журналісти.

16 липня в Мінську в офісі білоруської служби Радіо Свобода під час обшуку силовики виламали кілька дверей та винесли з приміщення техніку.

16 липня в Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів, які співпрацюють з телеканалом “Белсат”. 

14 липня по всій Білорусі відбулися масові обшуки та затримання активістів, правозахисників та журналістів. Зокрема, обшуки відбулися в офісах щонайменше 13 громадських організацій, серед яких правозахисний центр “Вясна”, Білоруська асоціація журналістів, благодійний проєкт “Імена”, рух “За свободу”, Центр правової трансформації Lawtrand, Білоруський Гельсінський комітет, Асоціація білорусів світу “Батьківщина”, “Гендерні перспективи”, Офіс європейської експертизи й комунікацій, Союз білоруських письменників, Білоруський народний фронт, Центр економічних досліджень BEROC.

18 липня БАЖ повідомила, що в Білорусі за 10 днів у редакціях ЗМІ та в їхніх співробітників проведено понад 60 обшуків.

Liked the article?
Help us be even more cool!