ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі Сергія Тихановського засудили до 18 років колонії, фрілансера Радіо Свобода Ігоря Лосика – до 15 років

14.12.2021, 14:00
Фото – Людмила Гладкая, "СБ – Білорусь Сьогодні"
Фото – Людмила Гладкая, "СБ – Білорусь Сьогодні"

У Білорусі фрілансера-консультанта Радіо Свобода та адміністратора опозиційного телеграм-каналу "РБ головного мозку" Ігоря Лосика засудили до 15 років колонії посиленого режиму.

Вирок оголосили 14 грудня в Гомелі на території слідчого ізолятора в "справі Тихановського", повідомляє Настоящее время з посиланням на державне агентство Белта.

Білоруського опозиціонера Сергія Тихановського, блогера ютуб-каналу "Країна для життя", чоловіка кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської, засудили до 18 років колонії суворого режиму. Це найбільший термін за час передвиборчої президентської кампанії та протестів проти неї (кандидат у президенти Віктор Бабарико отримав 14 років позбавлення волі, Марія Колесникова – 11 років).

Блогера Володимира Цигановича засуджено до 15 років колонії посиленого режиму.

Оператор ютуб-каналу "Країна для життя" Артем Саков та модератор соцмереж “Країни для життя” Дмитро Попов дістали 16 років колонії посиленого режиму.

Лідера незареєстрованої Білоруської соціал-демократичної партії (Народна Грамада) Миколу Статкевича засуджено до 14 років позбавлення волі.

Президент медіакорпорації "Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода" Джеймі Флай заявив, що ставлення режиму Лукашенка до Ігоря Лосика заслуговує на осуд. "Закритий судовий процес над ним та іншими обвинуваченими справи протягом останніх п'яти місяців був обурливою пародією на справедливість. Ми знову закликаємо режим Лукашенка припинити напади на новинні організації, журналістів та блогерів, таких як Ігор, і дозволити йому повернутися до дружини й доньки", – сказав Флай.

Як пише "Настоящее время", судовий процес розпочався 24 червня, засідання відбувалися на території слідчого ізолятора в Гомелі в закритому режимі. Фігуранти справи з моменту затримання провели за ґратами понад півтора року. Усіх затримано ще до президентських виборів та початку протестів.

Судовий процес проходив неоднозначно. На ньому не могли бути присутніми рідні та близькі обвинувачених, доступ до висвітлення процесу не отримало жодне недержавне ЗМІ. Микола Статкевич відмовився від участі в суді, захисницю Сергія Тихановського Наталю Мацкевич вилучили з колегії адвокатів.

За даними видання, слідчий комітет не наводить жодних доказів чи пояснень, які б демонстрували наявність "групи", де діяли обвинувачені, якогось зв'язку між ними або хоча б доводили, що вони спілкувалися. Наприклад, не розповідається, чи спілкувався Ігор Лосик із Тихановським, Статкевичем та іншими фігурантами справи. У повідомленні СК лише перелічено прізвища "наближених" до Тихановських осіб.

Як повідомляв ІМІ, 25 червня 2020 року в Мінську (Білорусь) після обшуку затримали блогера, фрілансера-консультанта Радіо Свобода та адміністратора опозиційного телеграм-каналу "РБ головного мозку" Ігоря Лосика за звинуваченням у розпалюванні соціальної ворожнечі "щодо представників влади та правоохоронних органів", вчиненому групою осіб та в організації масових заворушень. Зараз його утримують в ізоляторі тимчасового тримання.

Лосик оголошував голодування на знак протесту проти нових звинувачень.

3 грудня Центральний районний суд Мінська визнав "екстремістськими матеріалами" інформаційну продукцію телеграм-каналу "Радіо Свобода – Білорусь", його аналоги в соціальних мережах та на відеохостингу YouTube.

Liked the article?
Help us be even more cool!