ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Грузії "іноагентами" зареєструвалися 233 ГО, деякі заявили про закриття

У Грузії на момент набрання чинності закону “Про прозорість іноземного впливу” зареєструвалися 233 з близько 30 тисяч організацій.

Про це повідомляє грузинське видання Sova з посиланням на заступницю міністра юстиції Тамар Ткешелашвілі.

Як зазначає видання, відповідно до закону “про іноагентів”, організації, які отримують понад 20% свого фінансування від іноземних донорів, повинні зареєструватися в “реєстрі організацій, що мають інтереси іноземної сили”, до 2 вересня.

Водночас, за даними видання, неурядова організація Animal Project заявила, що припиняє свою діяльність через закон про “іноагентів”.

“Ми припиняємо свою діяльність, але хочемо провести останній захід зі збору коштів, щоб забезпечити наших тварин у притулку хоча б на кілька місяців та покрити борги клініки.

Хто хоче взяти участь та стати партнером цього благодійного заходу? Тут додам, що все це ми робили напівдобровільно і виконували роботу держави”, – написала в соцмережі засновниця організації Маріам Церцвадзе.

Про вимушене припинення діяльності оголосили й у фонді “Революція Добра”.

Педагог Каха Галдава, який разом з учнями створив цей благодійний фонд, заявив, що був змушений закрити його також через закон про “іноагентів”.

Як пише видання, за понад три роки фонд “Революція Добра” допоміг близько 400 сім'ям у всій країні їжею, предметами першої потреби, побутовою технікою, дровами, якими зігрівалися взимку соціально незахищені сім'ї.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 15 липня 2024 року президентка Грузії Саломе Зурабішвілі звернулася до Конституційного суду з позовом про зупинення та остаточне скасування закону “Про прозорість іноземного впливу”, відомого як закон про “іноагентів”.

3 червня 2024 року спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”). 

28 травня парламент Грузії подолав президентське вето на закон про “іноагентів”, остаточно затвердивши його.

14 травня 2024 року парламент Грузії в третьому, остаточному читанні затвердив закон про “іноагентів”. 18 травня президентка країни Саломе Зурабішвілі ветувала його, назвавши “російським законом”.

Неурядові організації Грузії заявили, що не дотримуватимуться закону про “іноагентів”. 

У країні весь цей час відбувалися протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримували, їм закидали адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

9 липня 2024 року посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський повідомив, що ЄС призупинив вступ країни до блоку, а також заморозив 30 млн євро, які призначені на підтримку держави у сфері оборони.

Liked the article?
Help us be even more cool!