ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тіктоком шириться хвиля російських дипфейків – експерт ІМІ

15.11.2023, 18:05
Скриншот ІМІ – ТікТок
Скриншот ІМІ – ТікТок

У соціальній мережі “ТікТок” шириться хвиля дезінформації – відеороликів, створених на базі технології дипфейк. У виявлених ІМІ відео поширюється вигадка про “новий закон”, що нібито вимагає термінової заміни водійських прав. У дипфейках стверджується, що в тих, хто не отримає прав нового зразка, конфісковуватимуть автомобілі.

У дипфейках використано зображення відомих українських телеведучих. Ці підроблені відео поширюють фейкові акаунти “Єдині новини” та “ТСН”, що не мають жодного стосунку до реальних медіа.

“Досить більш-менш уважно дослухатися до тексту, накладеного на зображення ведучих, щоб зрозуміти, що він є неправдивим. Наприклад, там ідеться про те, що “закон вводять у деяких областях України”, чого не може бути, адже в Україні не буває регіональних законів. Крім того, в одному з відео голос робить помилку в наголосі, говорячи “на дорогах” і наголошуючи на останньому складі, що є типовою помилкою для електронних сервісів озвучування текстів та ресурсів на базі штучного інтелекту, які й використовують для створення дипфейків”, – зауважив медіааналітик ІМІ Дмитро Баркар.

Виявлені в мережі “ТікТок” дипфейки мають на меті створити в Україні соціальну напругу та підігріти протестні настрої. Тому є підстави вважати, що фейкові відео виготовили в Росії чи принаймні росіяни, тим більше що російська пропаганда знову не впоралась із завданням і викрила сама себе, вважає медіаексперт. 

“Саме обмовка про нібито запровадження “закону” в областях наводить на російський слід. Адже саме в Росії існують регіональні уряди та так звані законодавчі збори. На те, щоб дізнатися базові дані про державний та правовий устрій України, російським пропагандистам традиційно розуму не вистачило”, – каже Дмитро Баркар.

Як повідомляв ІМІ, у вересні в соцмережах виявили фейкові сторінки українських медіа, з яких поширювали рекламу анонімних регіональних телеграм-каналів. 

У квітні в мережі з'явився фейковий сайт, який імітує сайт онлайн-видання “Українська правда”. Журналіст Павло Казарін звернув увагу на те, що від його імені опублікували на сайті-клоні УП нібито його колонку. “Українська правда” звернулася за цим фактом до СБУ.

У березні 2023 року редакція РБК-Україна звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. У червні 2022 року видання “РБК-Україна” повідомляло, що зловмисники від імені редакції через соціальні мережі рекламували соцопитування, до якого редакція не має жодного стосунку. Тоді видання звернулося до Національної поліції, СБУ та Міністерства цифрової трансформації щодо цього питання.

Також про створення фейкових сайтів-клонів повідомляли “Обозреватель” та Укрінформ.

Liked the article?
Help us be even more cool!