ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РБК-Україна звернувся до кіберполіції через підробку сайту та фейкову статтю з критикою Залужного

15.03.2023, 16:17

Редакція РБК-Україна звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Про це ІМІ повідомив журналіст РБК-Україна Дмитро Браславський. 

Статтю з критикою Залужного кіберзлочинці підписали авторством Дмитра Браславського, про що він повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Журналіст заявив, що ні редакція, ні він не мають жодного стосунку ні до сайту, ні до статті. Браславський вважає, що в такий спосіб росіяни ведуть війну в інформаційному просторі.

Фото – rbk.media

“Створили фейк-сторінку РБК-Україна, склєпали убогий текст про Залужного і підписались мною. Це, звичайно, розраховано на людей, які не будуть достатньо уважними і вважатимуть, що у тексті написана свята правда. Але нє, це довбаний фейк, до якого ні я, ні РБК-Україна відношення не мають”, – написав журналіст.

У коментарі ІМІ Дмитро повідомив, що вже звернувся до кіберполіції щодо цього інциденту. Він пояснив, що домен “РБК-Україна” – rbc.ua, а фейкового ресурсу – rbk.media. 

“Це копія сайту. Як пояснили в редакції, таке відбувається вже не вперше. Особисто я передав посилання на цю пропаганду до редакції, далі це вже було передано до кіберполіції. Там за доменом видно різницю між офіційним сайтом РБК-Україна і ось цим фейком. Я так розумію, російські пропагандисти (а може, навіть і фабрика Пригожина) робить подібні речі постійно”, – зазначив журналіст.

Як повідомляв ІМІ, у вересні невідомі створили копію тернопільського інтернет-ресурсу “Погляд” та його фейсбук-сторінки. А в місті Снігурівка Миколаївської області, яке з березня до листопада перебувало під російською окупацією, загарбники поширювали клон відомої в регіоні газети “Рідне Прибужжя”. Росіяни використали стилістику, шрифт та назву Миколаївської обласної газети, переклавши її російською мовою – “Родное Прибужье”. 

У червні 2022 року видання РБК-Україна повідомляло, що зловмисники від імені редакції через соціальні мережі рекламували соцопитування, до якого редакція не має жодного стосунку. Тоді видання звернулося до Національної поліції, Служби безпеки України і Міністерства цифрової трансформації щодо цього питання. 

Liked the article?
Help us be even more cool!