ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У мережі поширюють фейки від імені Obozrevatel з публікаціями, що "союзники нас зливають"

11.04.2023, 15:12
Фото – Обозреватель
Фото – Обозреватель

Інтернет-видання Obozrevatel повідомило, що в мережі з'явився фейковий сайт, який імітує вигляд їхнього сайту та поширює неправдиві новини. Медіа звернулося до Служби безпеки України з проханням вжити відповідних заходів.

Фейкові публікації нібито від Obozrevatel поширюють з проплаченою рекламою у Facebook.

Візуально сторінки з фейк-новинами повністю копіюють вигляд сайту Obozrevatel і дані авторів, проте відрізняється адреса сайту.

Адреса фейкової сторінки

Оригінальна адреса сайту Obozrevatel

Також редакція звертає увагу, що відмінність полягає і в "незрозумілій подачі інформації – типовій російській ІПСО, яка поширюється саме на тлі новин про контрнаступ ЗСУ".

"Пропагандисти хочуть посіяти розчарування серед українців, читачі часто не можуть відрізнити оригінальні версії від сайтів-дзеркал. Зауважимо, що в намаганні розігнати "зраду" щодо керівництва України та наших Сил оборони шахраї створюють сторінки з проплаченою рекламою в соцмережі, яка за лінком з "яскравою" картинкою веде на сайт-дзеркало видання", – пише видання.

Як зазначає редакція, перейшовши за посиланням не в день так званої публікації, одразу видно, що сайт не оновлювався: "На ньому всі новини датовані лише одним днем і приблизно в той час, коли шахраї "малювали" свій фейк".

Також у неправдивих "матеріалах" використовують розмиті фото з мережі, які не відповідають навіть суті вигаданого тексту. І ці "матеріали" не містять жодних посилань на джерела.

Крім того, користувач соцмереж Юрій Конкевич помітив, що у Facebook поширюють фейки від імені видання під виглядом проплаченої реклами. Він розповів, що впродовж кількох днів під час користування Facebook зустрічав таргетовану рекламу з новиною про те, як "союзники нас зливають". За його словами, шахраї діють за класикою жанру: весела карикатура замість фото, короткий текст зі згадуванням західного видання і лінк на фейкову сторінку Obozrevatel.

Редакція звернулася до СБУ з проханням вжити відповідних заходів щодо поширення російської ІПСО. 

Як повідомляв ІМІ, 10 квітня стало відомо про появу в мережі фейкового сайту, який імітує сайт онлайн-видання "Українська правда". УП звернулася до СБУ з проханням вжити заходів через поширення невідомими на фейковому сайті вигаданої колонки журналіста, військового Павла Казаріна.

У березні 2023 року редакція РБК-Україна звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

У вересні 2022 року невідомі створили копію тернопільського інтернет-ресурсу "Погляд" та його фейсбук-сторінки. А в місті Снігурівка Миколаївської області, яке з березня до листопада перебувало під російською окупацією, загарбники поширювали клон відомої в регіоні газети "Рідне Прибужжя". Росіяни використали стилістику, шрифт та назву Миколаївської обласної газети, переклавши її російською мовою – "Родное Прибужье". 

У червні 2022 року видання РБК-Україна повідомляло, що зловмисники від імені редакції через соціальні мережі рекламували соцопитування, до якого редакція не має жодного стосунку. Тоді видання звернулося до Національної поліції, Служби безпеки України й Міністерства цифрової трансформації щодо цього питання.

Liked the article?
Help us be even more cool!