ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У мережі з'явився фейковий сайт УП з вигаданою колонкою Казаріна

10.04.2023, 18:24
Фото - polskieradio.pI
Фото - polskieradio.pI

У мережі з'явився фейковий сайт, який імітує сайт онлайн-видання “Українська правда”. 

За інформацією сервісу перевірки доменів whois, фейковий сайт з доменом pravda-ua.com зареєстрували лише 12 лютого 2023 року через американську компанію.

Сайт містить кілька сторінок та імітує інтерфейс, лого УП.

Журналіст Павло Казарін звернув увагу на те, що від його імені опублікували на сайті-клоні нібито його колонку.

“У мережі час від часу з'являються фейкові публікації від імені “Української правди”. Візуально це копія УП із тією лише різницею, що у ролі вмісту – якась зрадофільська дичина. Тепер вони почали писати ще й фейкові колонки від імені постійних авторів УП. Наприклад, від мого. Остання історія – це накидування на ТрО, підписане моїм ім'ям”, - написав Казарін.

Журналіст радить читачам звертати увагу на домен: “Домен “Української правди” легко загуглити. Якщо домен статті/новини відрізняється, то перед вами фейк”. 

Також він додав, що усі свої тексти дублює у своїх соцмережах. “Якщо ви бачите колонку Казаріна, якої немає в соцмережах Казаріна - значить, перед вами фейк. Наші сусіди вирішили погратися в ІПСО. Мамкіни дезінформатори”, - написав Казарін.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2023 року редакція РБК-Україна звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

У вересні 2022 року невідомі створили копію тернопільського інтернет-ресурсу “Погляд” та його фейсбук-сторінки. А в місті Снігурівка Миколаївської області, яке з березня до листопада перебувало під російською окупацією, загарбники поширювали клон відомої в регіоні газети “Рідне Прибужжя”. Росіяни використали стилістику, шрифт та назву Миколаївської обласної газети, переклавши її російською мовою – “Родное Прибужье”. 

У червні 2022 року видання РБК-Україна повідомляло, що зловмисники від імені редакції через соціальні мережі рекламували соцопитування, до якого редакція не має жодного стосунку. Тоді видання звернулося до Національної поліції, Служби безпеки України і Міністерства цифрової трансформації щодо цього питання.

Liked the article?
Help us be even more cool!