ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У соцмережах виявили фейкові сторінки українських ЗМІ, з яких поширюють рекламу анонімних тг-каналів

Фото – np.pl.ua
Фото – np.pl.ua

У соціальних мережах виявили фейкові сторінки українських медіа, з яких поширюють рекламу анонімних регіональних телеграм-каналів. Про це повідомляє фактчекінговий проєкт “Нота Єнота”.

“За допомогою фейкової сторінки Укрінформу створили рекламу зі скрінами з УНІАН та ТСН розганяють мережу анонімних регіональних телеграм-каналів. Точно є канали для Новолинська, Ковеля, Камʼянського, Ірпеня, Побужжя (смт Побузьке). Переважно це маленькі містечка і міста, але є й реклама телеграм-каналів Житомира, Рівного та інших обласних центрів”, – зауважують фактчекери. 

Фото "Нота Єнота"

У зв'язку з цим “Нота Єнота” надала поради користувачам, як перевірити, кому належить чи хто веде телеграм-канал.

“Назва телеграм-каналу, клікаємо на аватарку і дивимося опис – чи є інформація, хто веде цей тг-канал: інші соцмережі, сайти, будь-яка інформація. Якщо в описі тільки контакти для реклами або прислати новину – це анонімка”, – зазначають фактчекери. 

Також вони радять відписатися від анонімних телеграм-каналів. “Ви ніколи не знаєте, хто і з якою метою їх веде. 90% буде правдивої інформації з посиланням на джерела, але 10% будуть вкиди, яких звичайні підписники не ідентифікують. Переважно анонімні телеграм-канали публікують рекламу, але практично ніхто не ставить позначку “на правах реклами” – тому користувач не знає, читає він справжню новину чи замовний матеріал”, – йдеться в повідомленні. 

Також часто буває, що сторінки, які розповсюджують рекламу в соціальних мережах з дивними назвами, є порожніми без будь-якої інформації.

Як повідомляв ІМІ, у соцмережі Facebook поширювали фейкову статтю журналістки з Чернігова Ірини Синельник, яка співпрацює з інформаційним агентством УНІАН. Матеріал був опублікований на фейковій сторінці агентства. На платформі матеріал поширюють через рекламу. В матеріалі, підписаному від її імені, йдеться про великі втрати української армії та необхідність домовлятися з російським президентом Володимиром Путіним.

Liked the article?
Help us be even more cool!