ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

TikTok припиняє пошук консультантів для безпекової угоди зі США через зростання опору такій угоді – Reuters

06.01.2023, 16:14
Фото – eniyilerde.com
Фото – eniyilerde.com

TikTok припинив наймати консультантів для укладання потенційної безпекової угоди зі Сполученими Штатами через зростання опору такій угоді серед американських посадовців, пише Reutrs із посиланням на два обізнаних джерела.

Протягом останніх трьох років TikTok – застосунок для створення коротких відео, яким володіє китайський техноконгломерат ByteDance, – намагався запевнити Вашингтон, що ані комуністична партія Китаю, ані будь-яка інша підконтрольна Пекіну організація не має доступу до особистих даних американських громадян і не може маніпулювати цими даними.

У 2021 році президент США Джо Байден скасував наказ свого попередника Дональда Трампа про заборону TikTok у Сполучених Штатах, але його адміністрація продовжила перемовини із соцмережею щодо потенційної угоди, яка б дозволила ByteDance не відмовлятися від TikTok.

У межах цих перемовин TikTok розробляв спеціальну програму, щоб запевнити американський уряд, що соцмережа дотримуватиметься цих безпекових домовленостей.

За словами двох обізнаних осіб, ця програма передбачає залучення незалежного наглядача, перевірника вихідного коду та трьох аудиторів, зокрема одного з питань кібербезпеки та одного, який спостерігатиме за тим, щоб дані американських користувачів були видалені з поточних серверів TikTok після перенесення на сервери корпорації Oracle. Робітники на цих позиціях мали отримувати зарплатню від TikTok, але доповідати американським державним посадовцям.

На початку грудня TikTok розіслав запрошення на деякі з цих ролей, щоб висунути потенційних кандидатів на ухвалення Комітету іноземних інвестицій у Сполучені Штати (CFIUS) – безпекової ради, яка ретельно наглядає за рішеннями ByteDance щодо популярної соцмережі.

Втім, зазначають джерела, коли наприкінці минулого місяця угода загальмувала, TikTok повідомив консультантам-претендентам на деякі з цих ролей, що припиняє винаймання і що наприкінці січня їх поінформують щодо того, чи буде поновлено процес.

За словами одного з джерел, обґрунтовуючи таке рішення, TikTok послався на "нещодавні зміни", не вдаючись у деталі.

Остаточно не відомо, які "зміни" мав на увазі TikTok. Рішення заморозити пошук консультантів було ухвалене після того, як у грудні компанія визнала, що декілька її співробітників протиправним чином використали доступ до даних двох журналісток, щоб визначити джерело витоків інформації в ЗМІ.

Це відкриття занепокоїло деяких американських посадовців, які раніше підтримували безпекову угоду з TikTok, і зміцнило позиції "яструбів" в американському уряді, які, за твердженнями джерел, ознайомлених з дискусією, закликають Байдена наказати ByteDance відмовитися від володіння застосунком.

Досі невідомо, коли влада США ухвалить остаточне рішення щодо майбутнього TikTok.

Речниця TikTok підтвердила, що компанія призупинила пошук безпекових фахівців, бо Комітет іноземних інвестицій у Сполучені Штати ще не ухвалив угоду щодо безпеки. У TikTok сподівалися вже досягти домовленостей з американським урядом, додала речниця.

Міністерство фінансів, яке керує комітетом, та Білий дім наразі не відповіли агенції на прохання надати коментар.

TikTok уже оприлюднив деякі заходи, які мають на меті задобрити владу США, зокрема угоду з Oracle про зберігання даних американських користувачів на їхніх серверах, а також створення відділу безпеки в США, який керуватиме захистом особистих даних і модерацією контенту. Щоб створити цей відділ, компанія витратила півтора мільярда доларів на пошук нових співробітників і реорганізацію.

Кріс Ґрайнер, юрист із питань безпеки з ТОВ "Stroock & Stroock & Lavan", який не бере участі в перемовинах з TikTok, зазначив, що незаконне використання даних журналісток підважило попередні обіцянки TikTok захищати дані користувачів.

"Протягом останніх десятиліть ми робили багато розглядів для комітету, і можемо стверджувати, що ключовим компонентом успішного розгляду є довіра. Щойно довіра зникає, повернути її надзвичайно важко", – сказав Ґрайнер у розмові з Reuters.

Американські посадовці, які прагнуть вимогливішого законодавства щодо відносин з Китаєм на тлі ширших дискусій щодо торгівлі, інтелектуальної власності та прав людини, скористалися з безпекових занепокоєнь стосовно TikTok, щоб натиснути на Білий дім, вимагаючи жорсткішої позиції.

Минулого місяця Байден підписав законопроєкт про витрати, за яким федеральним посадовцям (яких в уряді близько 4 мільйонів) забороняється використовувати TikTok на державних пристроях. До цього подібні заборони ухвалили деякі штати й місцеві органи влади.

Як повідомляв ІМІ, Адміністрація Палати представників США заборонила використання популярного китайського застосунку TikTok на всіх офіційних пристроях палати. Це нововведення суголосне із законом, що має скоро набути чинності, за яким забороняється використання застосунку на американських урядових пристроях.

Liked the article?
Help us be even more cool!