ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таких, як Овсяннікова, не можна допускати до журналістики роками – Різун

01.06.2022, 14:33
Фото – LB.ua
Фото – LB.ua

Російські медійниці та медійники, які все життя зомбували свій народ, а тепер раптом прозріли, повинні відповідати за свої дії. Таких, як Марина Овсяннікова, не можна допускати до журналістики роками.

Про це в ефірі Громадського радіо сказав професор, директор Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Різун.

Раніше інститут відмовився від запропонованої зустрічі російської пропагандистки Марини Овсяннікової та правозахисниці Еммі Карр зі студентством. Фонд “Human Right Foundation” пропонував зустріч на тему “Сучасні стандарти журналістики як засіб протидії фейкам та пропаганді в інформаційних війнах”.

“Ця історія не просто про Марину Овсяннікову, це питання набагато ширше. Я за те, щоб ми не героїзували таких людей. Зараз знайдеться дуже багато московитів, які нібито добре ставляться до України. Я можу повірити, що серед наших же колег медійників у московії є люди, які можуть раптом опам’ятатися і зрозуміти, що присвятили своє життя дуже поганій справі. Зрозуміти, що вони самі ж зомбували свій народ, налаштовували на війну проти українців. І раптом – прозріли.

Але такі люди все ж повинні розуміти, що вони дуже добре приклалися до формування шизофренічної свідомості російського народу. Адже понад 80% населення підтримує путіна. А в розмовах із синами, які воюють в Україні, їхні матері закликають знищувати українців. Російські пропагандисти та пропагандистки відповідальні за це”, – розповів Різун.

На його думку, таких, як Овсяннікова, не можна допускати до журналістики роками.

“Західні організації повинні розуміти, що таких людей не можна допускати до журналістики, як такої. Адже саме європейські принципи й стандарти проповідуються на наших теренах. Виходить, що їх можна вивчити за одну ніч чи день? Таких, як Овсяннікова, які роками займалися пропагандою в росії, треба не допускати до справжньої журналістики, тим паче європейської, роками. 

Вони повинні пройти перенавчання, скласти ці стандарти. Повинні довести, що вони можуть працювати за цими стандартами. Західні організації дуже неуважно ставляться до подій в Україні. Адже правозахисниця Еммі Карр вирішує їздити, розповідати про стандарти з Овсянніковою – людиною, яка ще вчора їх порушувала”, – сказав Володимир Різун.

Як повідомляв ІМІ, пресконференція за участю російської пропагандистки, а нині позаштатної журналістки німецької газети Die Welt Марини Овсяннікової мала відбутися 1 червня, але була скасована. Гендиректор Інтерфаксу-Україна Олександр Мартиненко повідомив, що агенція скасувала пресконференцію росіянки Марини Овсяннікової через “негативний суспільний резонанс”. 

Джерела Громадського радіо повідомили, що ректора Київського національного університету імені Шевченка просили “посприяти в організації зустрічі студентів із інституту журналістики КНУ з правозахисницею Емі Карр та росіянкою Мариною Овсянніковою”. Керівник Інституту журналістики Володимир Різун відмовився від цієї зустрічі. Просив “посприяти” Алекс Магдинський – член Operation Sunflower.

На початку березня Марина Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми “Время” зайшла в студію з плакатом “Ні війні”. Відео фрагмента трансляції було опубліковане на YouTube. Пізніше росіянка звільнилася з пропагандистського каналу.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України повідомляв, що Овсяннікова активно використовується в інформаційно-психологічних операціях росії. Зокрема, вона отримала визнання та кредит довіри на Заході, використовуючи це реноме для просування на західну аудиторію наративу про “необхідність” зняття з рф санкцій.

Німецьке видання Die Welt найняло Овсяннікову на посаду кореспондентки.

14 квітня в Берліні українські активісти вимагали від медіагрупи Die Welt звільнити колишню редакторку російського пропагандистського “Первого канала” Марину Овсяннікову.

21 квітня німецька медіагрупа Weimer Media Group (WMG) присудила Премію ЗМІ за свободу Марині Овсянніковій. Але після звернення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення відмовитися від вручення росіянці премії, Овсяннікову вилучили зі списку лауреатів.

У травні Марині Овсянніковій вручили премію імені Вацлава Гавела за творчу незгоду на Oslo Freedom Forum 2022.

Liked the article?
Help us be even more cool!