ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відпустив підозрювану в справі Шеремета під домашній арешт

11.08.2020, 15:43
Фото – Громадське
Фото – Громадське

11 серпня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід підозрюваній у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт, повідомляє “Українська правда”.

Так суд частково задовольнив клопотання захисту, який просив скасувати арешт Кузьменко.

Рішення ухвалила колегія суддів Юрія Сливи, Тетяни Фрич і Володимира Мельника.

Адвокат Кузьменко серед іншого звертав увагу, що арешт обґрунтовують тяжкістю інкримінованого злочину, але це суперечить практиці Європейського суду з прав людини. Також захист казав, що Кузьменко не може переховуватися на окупованій території, як пише прокуратура, бо в такому разі її як волонтерку затримають бойовики.

Сама Кузьменко, виступаючи в суді, згадала про репресії часів СРСР і сказала, що її разом з іншими фігурантами справи переслідують для дискредитації волонтерського та ветеранського руху.

У суді також були поручителі, готові взяти Кузьменко на поруки. Зокрема, депутат від "Європейської солідарності" Михайло Бондар, колишній радянський політв’язень Степан Хмара, військовий та екснардеп Андрій Тетерук.

Прокурор просив не скасовувати арешту.

Водночас судді казали, що ризики, на які раніше посилалися правоохоронці (втечі, перешкоджання слідству тощо), уже нечинні, бо розслідування завершено.

Прокурор відповів, що ризики нібито продовжують існувати через те, що триває слідство стосовно замовників убивства і вони наразі ще не встановлені.

Зокрема, сторона обвинувачення вважає тиском на експерта те, що захист вимагає притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

Також судді хотіли, щоб прокурор пояснив, який є зв’язок між Кузьменко та невстановленими замовниками. Прокурор не відповів на це прямо.

Пресу та громадських слухачів до зали засідання не допустили. 

Як повідомляв ІМІ, Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. 

Того ж дня на брифінгу за участю президента Володимира Зеленського заступник голови Національної поліції – начальник кримінальної поліції Євген Коваль назвав п'ятьох підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета: сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко, військовий медик Яна Дугарь, волонтер Юлія Кузьменко та ветерани збройного конфлікту на Донбасі Інна і Владислав Грищенки.

Коваль повідомив, що вибухівку під автомобіль журналіста Павла Шеремета підклали музикант і доброволець АТО Андрій Антоненко та лікарка й волонтерка Юлія Кузьменко.

Слідство вважає основною версією вбивства журналіста Павла Шеремета дестабілізацію соціально-політичної ситуації в країні.

21 травня фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь – змінили підозри.

22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства Шеремета.

1 червня слідчі Нацполіції відкрили для ознайомлення 38 томів матеріалів досудового розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета адвокатам підозрюваних Яни Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка.

Liked the article?
Help us be even more cool!