ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Суд" над Максимом Буткевичем: "потерпілі" не прийшли на засідання

Фото – Медіазона
Фото – Медіазона

У Москві перший апеляційний суд загальної юрисдикції почав розгляд апеляції на вирок українському правозахиснику та журналісту Максиму Буткевичу. 10 березня окупаційний суд у Луганській області призначив йому 13 років колонії за те, що він нібито, перебуваючи в Сєвєродонецьку, поранив двох жінок, вистріливши з гранатомета у під'їзд житлового будинку.

Про це пише російське медіа "Медіазона".

Дві нібито потерпілі, Афоніни, не побажали брати участь у засіданні, ще один потерпілий, Сахан, надав заяву про значну завдану шкоду. Але він також не з'явився.

Підтримати Буткевича до суду прийшли співробітники консульств Німеччини, Великої Британії та Франції, а також правозахисники "Меморіалу" Олег Орлов та Світлана Ганушкіна.

Сам Буткевич присутній на засіданні через відеозв'язок з Луганська. Колегія з трьох суддів Верховного суду РФ починає розглядати апеляцію на вирок Буткевичу, ухвалений 6 березня окупаційним судом у Луганську.

У першій інстанції Буткевича представляла адвокат за призначенням Тютюнникова. Суд не зміг зв'язатися з нею перед сьогоднішнім засіданням.

"Ветеран Збройних сил України", – називається Буткевич на прохання суду.

Він розповів, що сьогодні вранці він уперше зміг поспілкуватися з адвокатом за згодою – яку він вибрав сам.

На засідання подали акредитації чотири журналісти. Ще один слухач попросив дозволу на знімання.

Прокурор "з урахуванням специфіки змісту висунутого звинувачення" заперечує відеознімання процесу. Колегія суддів погодилася з прокурором та дозволила фото- та відеознімання лише в перервах, але не в самому процесі.

Суддя Ізотьєва зачитує суть вироку Буткевичу. Окупаційний суд у Луганську визнав його винним "у жорстокому поводженні з мирним населенням та військовополоненими, застосуванні заборонених методів у збройному конфлікті, а також у замаху на вбивство двох осіб та навмисне пошкодження чужого майна загальнонебезпечним способом".

За сукупністю звинувачень йому було призначено 13 років колонії суворого режиму.

До того ж Буткевича зобов'язали компенсувати збитки потерпілих у справі: по мільйону рублів Афоніним – матері та дочці – і 600 тисяч Сахану.

Як повідомляв ІМІ, 10 березня 2023 року на офіційному сайті слідчого комітету Російської Федерації оприлюднили інформацію про "вироки" псевдосудів ОРДЛО щодо трьох засуджених українських військовополонених – Максима Буткевича (13 років ув’язнення), Віктора Похозея (8,5 років) та Владислава Шеля (18,5 років).

Їх визнали винними "в жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні в збройному конфлікті заборонених методів" (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 

МЗС також закликало міжнародну спільноту засудити вирок військовополоненому правозахиснику Буткевичу.

13 березня 2023 року правозахисники, медійники, волонтери та активісти закликали звільнити незаконно засудженого окупантами військовополоненого Максима Буткевича.

У червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО "Громадське радіо", військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні правозахисника та військового Збройних сил України Максима Буткевича. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

Liked the article?
Help us be even more cool!