ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Швейцарську художницю звинуватили в пропаганді педофілії через її картину про Бучу

30.03.2023, 10:24
Міріам Кан. Фото – OLIVER BERG / artnews.com / Lb.ua
Міріам Кан. Фото – OLIVER BERG / artnews.com / Lb.ua

Шість французьких асоціацій захисту дітей попросили вилучити картину швейцарської художниці Міріам Кан під назвою “fuck abstraction!”, яку демонструє Токійський палац у Парижі. Проте суд відхилив цю вимогу. Про це повідомляє LB.ua з посиланням на Le Figaro.

Картину експонують у межах ретроспективи Міріам Кан “Моє серіальне думання”, яка охоплює понад 200 її робіт від 1980-х до сьогодення. На картині зображено чоловічу фігуру, яка примушує до орального сексу меншу за розмірами фігуру, чиї руки зв'язані за спиною.

У поясненні художниці зазначається, що ця робота є коментарем до злочинів проти прав людини, скоєних росіянами в Україні. Кан зазначила, що створила цю роботу після того, як побачила повідомлення про зґвалтування російськими військовими жінок і дітей в Україні та фото масових поховань у Бучі. “Це людина, якій зв'язали руки, зґвалтували перед тим, як убити й викинути на вулицю”, – йдеться в поясненні.

Картина викликала резонанс серед частини публіки, яка побачила в ній пропаганду педофілії та дитячої порнографії. Міністр культури Франції Рімі Абдул Малак виступив у парламенті із заявою про те, що свобода самовираження і творчості гарантується законом. Водночас ультраправі політичні сили разом з кількома організаціями із захисту прав дітей подали позов до суду з вимогою зняти картину з виставки в Токійському палаці.

Фото скриншот з відео у Twitter Caroline Parmentier

Своєю чергою Токійський палац випустив заяву про те, що картина Кан є реакцією на реальні жахи, які відбуваються в Україні, і що вона жодним чином не стосується педофілії. У заяві процитували пояснення самої художниці: “Це не діти. Ця картина розповідає про те, як сексуальність використовується як зброя на війні, як злочин проти людства. Контраст між двома тілами показує тілесну силу гнобителя і переможеного, який стоїть на колінах і пригнічений під час війни”.

Суд розглянув справу на екстреному слуханні 27 березня і дозволив далі експонувати картину. Суддя Сільві Відаль пояснила: “Цю роботу не можна сприймати поза її контекстом. Робота художниці Міріам Кан має на меті засудити жахи війни, як зазначається в презентаційному документі, розповсюдженому для публіки”.

Голова ради директорів Токійського палацу Лоран Дюма привітав це рішення і назвав його “перемогою над мракобіссям”. Виставку Міріам Кан, яка триватиме до 14 травня, вже побачили майже 45 тисяч людей.

Нагадаємо, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вважає, що Росія поводиться з українськими дітьми як з “воєнною здобиччю”.

Як повідомляв ІМІ, 7 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду виписала ордери на арешт на російського президента Володимира Путіна та уповноважену Офісу президента РФ з прав дитини Марію Львову-Бєлову. Вони звинувачуються в незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий судом ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна довічний.

Liked the article?
Help us be even more cool!