ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ просить Google та Apple запобігти поширенню в Україні вконтакті

08.10.2020, 11:24
Фото – rublacklist.net
Фото – rublacklist.net

Служба безпеки України закликала іноземних партнерів погодити їхню діяльність на території України з національним законодавством. Йдеться про припинення реалізації на території України через магазини додатків “Play Market” і “App Store” мобільних застосунків, розроблених юрособами, щодо яких введено санкції.

Про це йдеться у відповіді СБУ на журналістський запит Укрінформу щодо відновлення на території України забороненої соцмережі “ВКонтакті”.

У листі СБУ зазначає, що вживає необхідних заходів з виявлення та нейтралізації загроз державній безпеці України в кібернетичній та інформаційній сфері на виконання відповідного рішення РНБО та указу президента, де визначено перелік осіб та компаній, до яких на території України запроваджено персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

“У ході моніторингу (ефективності санкцій. – Ред.) встановлено, що більшість інтернет-провайдерів використовують зазначене рішення РНБО України. Проте окремими компаніями в обхід заборон вживаються заходи, спрямовані на забезпечення користувачам можливості оминати блокування ресурсів без використання додаткового програмного забезпечення, зокрема через додатки мобільних пристроїв. За ініціативи СБУ поінформовано іноземні компанії “Google, LLC” і “Apple Inc.” щодо поширення на їхніх сервісах “Play Market” і “App Store” мобільних додатків, розроблених юридичними особами, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції)”, – повідомила керівниця Управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю СБУ Олена Гітлянська.

Окрім того, СБУ для припинення доступу до заборонених на території України ресурсів / сервісів звернулася до МЗС України з проханням поінформувати іноземних партнерів щодо необхідності погодження діяльності компанії “Google, LLC” і “Apple Inc.” з вимогами українського законодавства. Йдеться про припинення реалізації на території України, зокрема на безоплатній основі, через магазини застосунків “Play Market” і “App Store” мобільних додатків, розроблених юрособами, щодо яких запроваджено санкції.

Водночас в СБУ зауважили, що санкційне законодавство України містить серйозні прогалини, оскільки не передбачає деяких видів санкцій та не визначає державних органів, відповідальних за реалізацію конкретних видів санкцій, передбачених статтею 4 Закону України “Про санкції”, а також не встановлює порядку притягнення до відповідальності за дії, спрямовані на нівелювання або обхід вже застосованих обмежувальних заходів (санкцій). Крім того, чинним законодавством не врегульовано порядку та механізму виконання такого виду санкцій, як заборона інтернет-провайдерам надавати послуги з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів / сервісів, зокрема до субдоменів.

“Вирішити окремі зазначені проблемні питання передбачається законопроєктом №4002, до якого Службою безпеки України на адресу Верховної Ради України надіслано пропозиції та зауваження”, – повідомила Гітлянська.

Як повідомляв ІМІ, Рада національної безпеки та оборони України може розпочати облік українських користувачів російської соцмережі “ВКонтакті” вже за пів року. За цей час має бути затверджена стратегія інформаційної та кібербезпеки України.

25 вересня секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що держава ставитиме на облік людей, які використовують вконтакті.

22 вересня стало відомо, що українські спеціалісти з кібербезпеки взаємодіють з міжнародними колегами для напрацювання заходів щодо блокування російської соцмережі “ВКонтакті” на території України.

16 вересня Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) повідомило, що готує звернення до компаній Apple та Google з вимогою вилучити мобільний застосунок “ВКонтакті” з переліку доступних завантажень для українських користувачів.

15 вересня заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергій Демедюк заявив, що активізація роботи російських соціальних мереж напередодні виборів може становити загрозу національній безпеці України й має на меті збір російськими спецслужбами даних про українських громадян та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпулювання нею.

12 вересня розробники соціальної мережі “ВКонтакті” повідомили, що в Україні VK тепер через мобільний додаток можна користуватися без VPN.

14 травня 2020 року Президент України Володимир Зеленський своїм указом №184/2020 увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 14 травня “Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”. Санкції продовжено на три роки, до 2023 року і передбачають блокування доступу до російських соцмереж “ВКонтакті” й “Однокласники”, а також до сервісів Яндекса і Mail.ru.

8 вересня коаліція “За вільний Інтернет” заявила, що зареєстрований 1 вересня в парламенті пакет законопроєктів щодо протидії кіберзлочинності та посилення санкційного механізму містить загрози для цифрових прав, та закликала народних депутатів доопрацювати цей пакет (зокрема, йдеться про законопроєкти №4002, №4003, №4004).

Коаліція “За вільний інтернет” зазначила, що норма законопроєкту №4004 про зобов’язання інтернет-провайдерів розкривати дані про діяльність користувачів “суперечить вимогам з-поміж іншого Директиви ЄС про електронну комерцію, яка передбачає заборону встановлювати для посередників загальний обов’язок моніторити інформацію, що передається через них, або ж проактивно шукати факти чи обставини, які свідчать про незаконний контент чи активність”.

Liked the article?
Help us be even more cool!