ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розблокування вконтакті спрямоване на збір даних і поширення дезінформації – РНБО

15.09.2020, 12:34
Фото – proficomment.ru
Фото – proficomment.ru

Активізація роботи російських соціальних мереж напередодні виборів може становити загрозу національній безпеці України й має на меті збір російськими спецслужбами даних про українських громадян та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпулювання нею.

Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Сергій Демедюк, коментуючи інформацію щодо поновлення роботи на території України мобільного застосунку соцмережі “ВКонтакті”, представники якої заявили, що обійшли блокування на території нашої країни, повідомляється на сайті РНБО.

За його словами, після застосування санкцій щодо соцмережі “ВКонтакті” фахівці українських правоохоронних органів вживають заходів до забезпечення реалізації санкційних обмежень. Водночас спецслужби Російської Федерації з використанням можливостей розробників програмного забезпечення шукають нові методи обходу санкцій. Зокрема, нещодавно вчергове було оновлено роботу проксі в мобільному додатку та надано доступ до вконтакті українським користувачам. 

“З моменту застосування санкцій ми бачимо періодичне поширення інформації про відновлення доступу до цієї соцмережі на території України, навіть незважаючи на нестабільну роботу проксі. Ми впевнені, що цей додаток використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України й усіх, у кого він встановлений”, – зазначив Демедюк.

Він також додав, що активізація роботи застосунку має на меті не надання користувачеві доступу до соціальної мережі без застосування додаткових сервісів для обходу санкцій, а збір даних громадян України та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпулювання нею. 

“Такі дії зазвичай проводяться напередодні визначних подій. Нині це проведення в Україні місцевих виборів”, – сказав заступник секретаря РНБО України.

Спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України взаємодіють з міжнародними колегами та партнерами для напрацювання заходів щодо реагування та блокування роботи мобільного додатка вконтакті на території України.

Як повідомляв ІМІ, 12 вересня розробники соціальної мережі “ВКонтакті” повідомили, що в Україні VK тепер через мобільний додаток можна користуватися без VPN.

14 травня 2020 року Президент України Володимир Зеленський своїм указом №184/2020 увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 14 травня “Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

У рішенні РНБО від 14 травня зазначено, що Рада нацбезпеки підтримала пропозиції щодо застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), внесені Кабінетом Міністрів України і Службою безпеки України.

13 травня 2020 року РНБО повідомила, що ухвалила рішення щодо застосування санкцій проти російських соцмереж і інтернет-сервісів, зокрема Mail.ru, ВКонтакті, Однокласники та інших. Для введення в дію ухваленого рішення відповідний проєкт указу Президента України передано до ОПУ.

15 травня 2017 року Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, які передбачають блокування терміном на три роки доступу до російських соцмереж “Вконтакті” й “Однокласники”, а також до сервісів Яндекса і Mail.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!