ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українських користувачів вконтакті почнуть ставити на облік уже за пів року

05.10.2020, 10:00
Фото – rbk.ru
Фото – rbk.ru

Рада національної безпеки та оборони України може розпочати облік українських користувачів російської соцмережі “ВКонтакті” вже за пів року. За цей час має бути затверджена стратегія інформаційної та кібербезпеки України.

Про це повідомили в апараті Ради нацбезпеки й оборони у відповідь на запит Суспільного про те, як проводитиметься цей облік.

У межах стратегії кібербезпеки РНБО обговорить питання обліку користувачів соцмережі “ВКонтакті”.

"Відповідно до затвердженої Стратегії національної безпеки України, протягом пів року буде розроблено нову Стратегію кібербезпеки України, а також стратегію інформаційної безпеки. Питання створення "системи обліку українських користувачів російської соціальної мережі "ВКонтакте" та за необхідності інших соцмереж, що знаходяться під контролем держави-агресора, обговорюватиметься в рамках реалізації згаданих стратегій", – йдеться у відповіді.

Також у РНБО наголосили, що доступ до російських соцмереж з території України становить реальну загрозу національній безпеці, тому "потребує зусиль щодо нейтралізації".

"Російська соцмережа "ВКонтакте", яка перебуває під санкціями з 2017 року, є одним з інформаційно-психологічних засобів цієї гібридної війни, тому користування її ресурсами та розповсюдження відповідного російського контенту в інформаційному просторі України розцінюється як загроза національній безпеці України, що потребує нейтралізації", – зазначає РНБО.

Як повідомляв ІМІ, 25 вересня секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що держава ставитиме на облік людей, які використовують російську соціальну мережу "ВКонтакті".

22 вересня стало відомо, що українські спеціалісти з кібербезпеки взаємодіють з міжнародними колегами для напрацювання заходів щодо блокування російської соцмережі "ВКонтакті" на території України.

16 вересня Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) повідомило, що готує звернення до компаній Apple та Google з вимогою вилучити мобільний застосунок "ВКонтакті" з переліку доступних завантажень для українських користувачів.

15 вересня заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергій Демедюк заявив, що активізація роботи російських соціальних мереж напередодні виборів може становити загрозу національній безпеці України й має на меті збір російськими спецслужбами даних про українських громадян та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпулювання нею.

12 вересня розробники соціальної мережі "ВКонтакті" повідомили, що в Україні VK тепер через мобільний додаток можна користуватися без VPN.

14 травня 2020 року Президент України Володимир Зеленський своїм указом №184/2020 увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 14 травня "Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Санкції продовжено на три роки, до 2023 року і передбачають блокування доступу до російських соцмереж "ВКонтакті" й "Однокласники", а також до сервісів Яндекса і Mail.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!