ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російська художниця поєднала в диптихах фото російських емігрантів та постраждалих у війні РФ проти України

21.04.2023, 18:00
Фото – фб-сторінка Каті Марголіс
Фото – фб-сторінка Каті Марголіс

Російська письменниця, художниця, лінгвістка Катя Марголіс, яка живе у Венеції, створила диптихи за мотивами проєкту російського фотографа Сергія Пономарьова RELOCATED. По це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

За її словами, цей проєкт – серія фото, на яких російські публічні особи, що відкрито виступили проти війни РФ з Україною та покинули країну, позують з речами, які забрали із собою в еміграцію. Зокрема, акторка Чулпан Хаматова зображена з портретом батьків та м'якою іграшкою, телеведучий  Михайло Фішман – з тенісною ракеткою.

Поруч із фото відомих російських емігрантів, які зробив Пономарьов, вона розмістила фото українців, які постраждали від війни Росії проти України. Зокрема, світлину Даника Рака із Чернігова з котом, авторства українського фотографа Євгена Малолєтки.

У своєму дописі з диптихами Марголіс цитує Пономарьова:

“Вони публічно засудили війну, і їхні голоси мають вирішальне значення. Нове покоління російських вигнанців розкидано по Європі та пострадянських республіках, вони сподіваються незабаром повернутися додому. Проєкт є серією портретів російських емігрантів серед особистих речей, які вони взяли з дому”. 

“Фішман з ракеткою, Серебренніков з бібліотекою на всю стіну… Ні, це не жарт. Їхні голоси мають, виявляється, вирішальне значення. Не знаю як вам, а мені здалося, що цей приголомшливий у своєму пронизливому егоцентризмі артпроєкт набуде додаткового виміру, якщо з одиничних фотографій зробити диптихи. Пропоную свій варіант”, – зазначила художниця.

Як зазначає Радіо Свобода в преамбулі до інтерв’ю з Марголіс, її ім’я негайно виникає в суперечках, присвячених “білому пальто” – цей образ винайдений для засудження тих, хто нібито виступає з позиції моральної переваги.

“Справді, Катя Марголіс критикує в соцмережах росіян, які раніше йшли на різні компроміси з владою, а під час війни лише формально співчувають Україні, але водночас зосереджені на переживаннях “добрих росіян”, які страждають від незручностей еміграції або від заборон у Росії.

Вона переконана, що громадяни РФ, які виступають проти війни, мають допомагати Збройним силам України. Ця безкомпромісна позиція також не всіх влаштовує”, – йдеться в повідомленні Радіо Свобода.

Як повідомляв ІМІ, російський блогер Максим Кац оголосив про запуск проєкту “Голоса войны” і шукає серед українців людей, які готові розповісти свої історії. Голова Незалежної медійної ради, медіаексперт Отар Довженко вважає такі проєкти російською пропагандою, яка покликана зняти з російської нації відповідальність за агресію проти України.

“Законом це не заборонено, а чи є в них якась етика, я навіть не знаю. Головне, що ми – українці – повинні однозначно і вголос оцінювати такі ініціативи й доносити цю оцінку до спільноти тих країн, де “хороші росіяни” живуть і паразитують. Це теж російська пропаганда. Не кремлівська, але російська пропаганда. Вона покликана зняти з російської нації відповідальність за агресію проти України, звести все до “війни Путіна”, змалювати росіян жертвами і прирівняти їхні “страждання” до страждань українців. Це – цинічні маніпуляції, і ми повинні повсякчас їх розвінчувати й говорити вголос, що нас вони ображають і обурюють”, – сказав Довженко в коментарі ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!