ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Блогер з РФ Кац шукає українців для проєкту "Голоси війни". Отар Довженко вважає це пропагандою

21.04.2023, 15:59
Фото – bukinfo.com.ua
Фото – bukinfo.com.ua

Російський блогер Максим Кац оголосив про запуск проєкту “Голоса войны” і шукає серед українців людей, які готові розповісти свої історії. Інформацію про це, ймовірно, він поширює в різних спільнотах. 

На це звернула увагу авторка Kyiv Post Наталія Міняйло і повідомила про це на своїй фейсбук-сторінці та розповіла подробиці ІМІ.

За її словами, на це повідомлення вона натрапила в одній з груп вивчення англійської. “Найсумніше те, що, враховуючи популярність Каца, серед українців багато хто йому розповість свою історію”, – поділилася думками журналістка.

У коментарі ІМІ Наталія Міняйло пояснила, що повідомлення з’явилося в телеграм-каналі Samantha’s Info Channel, який організував курси англійської для українців в Ірландії (переважно вони і є учасниками групи). Нині на цьому повідомленні стоїть лише один лайк. 

Голова Незалежної медійної ради, медіаексперт Отар Довженко вважає такі проєкти російською пропагандою, яка покликана зняти з російської нації відповідальність за агресію проти України.

“Законом це не заборонено, а чи є в них якась етика, я навіть не знаю. Головне, що ми – українці – повинні однозначно і вголос оцінювати такі ініціативи й доносити цю оцінку до спільноти тих країн, де “хороші росіяни” живуть і паразитують. Це теж російська пропаганда. Не кремлівська, але російська пропаганда. Вона покликана зняти з російської нації відповідальність за агресію проти України, звести все до “війни Путіна”, змалювати росіян жертвами і прирівняти їхні “страждання” до страждань українців. Це – цинічні маніпуляції, і ми повинні повсякчас їх розвінчувати і говорити вголос, що нас вони ображають і обурюють”, – сказав Довженко в коментарі ІМІ.

Він зауважив, що має велике питання до української влади, яка пускає до України “хороших російських” воєнкорів і документалістів, дає інтерв’ю їхнім медіа, включає їх у російськомовний марафон іномовлення “FreeДом”. 

“Немає розуміння, ким є не контрольовані Кремлем російські медіа для України – партнерами, ворогами, конкурентами в змаганні за ресурси? Чому наші двері для них відкриті й ми не помічаємо, як вони поширюють українофобські наративи і маніпуляції? 

Чого дуже бракує – незалежного моніторингу, який би відстежував фейки, повторення кремлівських меседжів і наративів, власні маніпуляції “хороших російських” медіа і демонстрував їх світовій спільноті”, – зазначив Отар Довженко.

Він нагадав, що кремлівські медіа досліджує чимало ініціатив в Україні і за її межами, а некремлівські російські не досліджує ніхто. Але, якби такий аналіз був, можна було б швидко і наочно показати тим, хто фінансує “хороших росіян”, що насправді вони платять гроші за інший варіант російської пропаганди. 

“Тим українським організаціям, які спілкуються з донорами, треба постійно це повторювати – і не лише на публічних подіях, де росіяни поводяться в стилі “закройте рот этим травмированным украинцам”, а й в особистому спілкуванні”, – наголосив голова Незалежної медійної ради.

На його думку, українська журналістська спільнота має свої справи і, звісно, не має звертати забагато уваги на такі речі, але її позиція має бути солідарною і безкомпромісною: росіянин – отже, нах*й.

“Якщо в них є питання до нас, ми на них відповімо, але використовувати українські історії, українських героїв для пропаганди їм зась. На щастя, більшість українських медійників відмовляється від співпраці з цими медіа, хоча залишається низка таких, що з ними комунікують, зокрема, знову ж таки, команда українського іномовлення та редакції кількох незалежних медіа, які періодично влаштовують своїй аудиторії сеанси проповідей “хороших русских”, чомусь вважаючи, що це має вплинути на аудиторію в Росії. Гм, якщо ваша аудиторія в Росії, то, може, ви не українські медіа?” – резюмував Отар Довженко.

Максим Кац – російський політичний і громадський діяч, директор фонду “Городские проекты”, автор однойменного каналу на YouTube, колишній депутат муніципальних зборів від партії “Яблуко”, в минулому член Координаційної ради російської опозиції.

У жовтні 2022 року його внесли до бази сайту “Миротворець” за пропаганду “російсько-фашистського нацизму та шовінізму”. Каца вважають загрозою безпеці України через публікації в соцмережах. На порталі розмістили скриншоти зі сторінок Каца. На одній з них блогер заявляв, що “російська опозиція нікому нічого не повинна, особливо українцям”.

Волонтерська ініціатива з інформаційної гігієни “Як не стати овочем” сформувала базу російських пропагандистів та публічних осіб, що підтримували повномасштабну війну проти України та/або були залучені до поширення антиукраїнських наративів останніх восьми років.

Водночас до цієї бази не ввійшли так звані ліберальні росіяни (Юлія Латиніна, Ксенія Собчак, Ілля Варламов, Максим Кац тощо). Тобто ті публічні особи, які позиціюють себе як опозиціонери та засуджують окремі агресивні дії РФ. Щодо них ініціатива формує окрему базу з детальним аналізом стосовно кожного.

Нагадаємо, у березні 2023 року з'явилася інформація, що російський режисер Алєксандр Молочніков планує зняти в Україні фільм про дітей Бахмута. 

У розмові з українським художником-постановником Іваном Левченком Молочніков стверджував, що “майже перші люди” сприяють тому, щоб він приїхав до України. Левченко надав ІМІ запис розмови з Молочніковим, де той дійсно стверджує, що синопсис вдалося показати невідомій “першій особі”. Потім йому начебто перетелефонувала жінка з Офісу президента на ім’я Олена Ковальська (керівниця Головного управління стратегічних комунікацій Директорату з питань інформаційної політики ОП). Вона сказала, що коли його команда визначиться з об’єктом, то має повідомити їй, а вона вже дасть команду місцевій адміністрації, щоб та дозволила там знімання.

В Офісі президента заявили, що не мають жодного стосунку до візиту в Україну російського режисера Алєксандра Молочнікова і жодних дозволів не видавали.

У ЗСУ заявили, що Молочніков не звертався до них щодо знімання фільму про українських дітей з Бахмута та взагалі не був акредитований.

З вікіпедії відомо, що Алєксандр Молочніков у 2017 році отримав Почесну грамоту з рук президента РФ Путіна “за заслуги в розвитку вітчизняної культури та мистецтва, багаторічну плідну діяльність”.

Також на сторінці, присвяченій Молочнікову у вікіпедії, написано, що відразу після початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну, 24 лютого 2022 року, Молочніков у своєму інстаграм-акаунті начебто написав пост, у якому “вибачився перед українцями”. Пізніше Молочніков цей пост видалив.

Liked the article?
Help us be even more cool!